Изявление на Мъск провокира реакция в Тайван

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изявление на собственика на X, Tesla и SpaceX Илон Мъск, свързано с отношенията между Китай и Тайван, провокира реакция в Тайпе, предава Ройтерс, цитирана от БТА.

Тайван “не е за продан”, каза тайванският външен министър Джоузеф Ву във връзка с изказване на Мъск за отношенията между Пекин и Тайпе.Тяхната (на Пекин) политика е да обединят Тайван с Китай. От тяхна гледна точка може би става дума за нещо като Хаваите или нещо подобно, за неразделна част от Китай, която произволно не е част от Китай – най-вече защото американският Тихоокеански флот спира опитите за обединение със сила“, каза Мъск на събитието Ол-Ин Съмит (All-In Summit) в Лос Анджелис тази седмица, видеозапис от което е публикуван в YouTube.


Снощи тайванският външен министър Джоузеф Ву реагира на изявлението на Мъск с публикация в социалната платформа X, известна до неотдавна като Twitter. Тайванският представител предложи на Мъск да поиска от Китай “да даде достъп до X” на китайския народ. Китайските власти блокират Х, както и други западни социални платформи като Facebook, отбелязва Ройтерс.

Може би той (Мъск) си мисли, че ограничаването на достъпа е добра политика, като например изключването на “Старлинк”, за да осуетиш украинското контранастъпление срещу Русия“, изтъкна Ву, имайки предвид с информациите за случай на ограничаване от Мъск на достъпа на украинските сили до системата за сателитен интернет Starlink миналата година във връзка с искане на Украйна за съдействие за нанасянето на удар по руския флот, базиран в Крим.

Мъск обаче блокира използването на сателитния интернет, който е дарил на Украйна, единствено за атаки по цели в Русия. По думите му той не иска да допринася за ескалацията на конфликта и превръщането му в Трета световна война.

Виж какво, Тайван не е част от Китайската народна република и със сигурност не е за продан!“, се казва още в изявлението на тайванския министър.

Това не е първият път, в който Мъск прави изявление за отношенията между Китай и Тайван, отбелязва Ройтерс.

Миналия октомври Мъск предложи напрежението между Китай и Тайван да бъде преодоляно посредством предаването на Пекин на част от контрола върху Тайван. Тогава също последва гневна реакция от Тайпе, припомня Ройтерс.

Тайван, чието официално име е Република Китай, е водил гражданска война с комунистическите сили на Народна република Китай, която губи през 1949 година. Загубилият войната Чан Кайшъ се оттегля на острова, които остава извън обсега на Пекин. Днес партията, основана от Чан Кайшъ, също призовава за политика на помирение и сближаване с континентален Китай.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар