Икономиката на Германия може да загуби 193 милиарда евро без руски газ

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Най-засегнати от евентуалното прекратяване на доставките ще бъдат стоманодобивната, химическата, стъкларската и текстилната индустрия, както и производителите на храни и керамични изделия

Икономиката на Германия може да загуби 12,7 процента от своя потенциален обем през втората половина на тази година, ако напълно бъдат прекратени доставките на руски природен газ. Това показват данните от проучване на специализираната фирма за икономически анализи „Прогноз“ (Prognos), проведено по поръчка на Баварската на индустриална асоциация (VBW), съобщи Ройтерс.

Най-засегнати от евентуалното прекратяване на руските газови доставки за Германия ще бъдат стоманодобивната, химическата, стъкларската и текстилната индустрия, както и производителите на храни и керамични изделия, твърдят анализаторите от „Прогноз“. Според тях потенциалните загуби от нереализирана продукция може да достигнат 193 милиарда евро за период от шест месеца.

През миналата седмица Германия задейства втората фаза от тристепенния си план за действия при проблеми с доставките на природен газ.

Правителството на страната с най-голяма икономика в Европа посочи, че решението да обяви „степен на тревога“ е взето след свиването на руските доставки от 14 юни насам и запазващите се високи цени на газовия пазар.

Федералната република е изправена пред криза, обявиха управляващите в Берлин. Те предупредиха, че постигането на целите за запълване на газовите хранилища преди зимата е застрашено заради намаляващите доставки от Русия.

Третата и най-висока степен по плана на германското правителство е „извънредно положение“.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар