Икономисти посочиха какво се е усладило на Василев да прибира, но за народа ще става още по-зле

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Идва рецесия, а цените ще продължават да растат. До тези изводи стигнаха икономисти, поканени в „Здравей, България“ да коментират главоломното поскъпване на продуктите в магазина и качването на цената на потребителската кошница. 

В студиото бяха икономиста Мика Зайкова от ИТН, Красимир Дачев, Лидия Шулева и Стоян Панчев.

Не се бойте българи, и по-зле ще станем. Засега, както виждате, правителството не прави нищо, за да облекчи хората„, каза Мика Зайкова

Красимир Дацов каза, че се говори само за последствията, но не и за причините и посочи, че според него в основата е покачването на цената на тока и от там идват всички проблеми.

„Държавата трябва да се намеси там, където може – в производството. Няма как цената на тока да се е повишила толкова“, смята той.

„Всички трябва да сме наясно, че милиардите, които се изсипаха за компенсация на ковид кризата, генерираха един паричен поток, зад който няма нищо. Тези пари обусловиха една голяма част от инфлацията, на която сме свидетели така. Срещу парите, трябва да има производство, а такова по време на ковид нямаше„, заяви бившата министърка Лидия Шулева.

Според нея инфлацията може да се компенсира с икономически ръст и подкрепа за производството.

„Голяма част от инфлацията дори не е месна, а външна. Тя трябва да бъде спряна от банките. Те трябва да направят нужните стъпки. Въпросът е, че всичко, което можем да направим тук, е палеативно. Трябва да се вземат много сериозни мерки във Франкфурт или във Вашингтон. Тогава ще влезем в рецесия. Ние отброяваме година-година и нещо до рецесия. За да се спре инфлацията, е точно това – рецесия – вдигане на лихвите и свиване на паричната маса“, каза Стоян Панчев.

„ЕЦБ седи и се чуди и не прави нищо. Хайде да започне да намали изкупуването на държавните облигации и да вдигне лихвите – не. Не го прави“, коментира Зайкова.

Според Шулева опцията с тавана на цените, е абсурдна:

„Картината има две измерения – от една страна е населението, като потърпевшо, което обеднява, от друга страна е бизнеса. И върху двете групи има огромен натиск. Аз бих се спряла на населението. Една от основните задачи на правителството е, да се разработи дефиницията за енергийна бедност“, подчерта Шулева.

„Предстои решение за определяне на цената на регулирания пазар на тока. Комуналните плащания са огромно перо. Това обаче е обвързано с няколко неща. Определянето на енергийната бедност ще стане и с мерки, които да повишат енергийната ефективност на българските жилища, в които от всякъде вее и духа“, каза още Шулева.

По думите й мерките не могат да се взимат на парче.

Вие май забравяте нещо много важно. Права сте за енергийната бедност. Трябва да бъде установено. Това касае и бизнеса. Има нещо много важно. От 2023 до 2025 г. регулираният пазар изчезва и тогава какво се случва? Цените за населениетосе качват 3-4, а може и 5 пъти“, отбеляза Мика Зайкова.

По думите на Красимир Дачев не може тока да се качва 6 пъти, при положение, че всичко си е наше и произвеждаме на една и съща себестойност. „Защо стана това, къде беше държавата. Там трябваше да се намеси държавата. Всичко случващо се сега е следствие“, подчерта той.

По думите му идеята е да произвеждаме по-евтино, защото другото няма как да се спре.

На Василев му хареса върху 500-600 лв. да взима ДДС-то и да влиза в бюджета, ама не може така“, каза още Дачев.

„Как може Гърция да сложи таван на промишления ток, а ние пеем тук песничките за обединения пазар. Има моменти, когато той може да бъде спрян. Интересите на държавата го налагат и ние трябва да сме държавници„, каза Дачев.

Икономистите се обединиха, че ключа към всичко са цените на тока и газта.

Шулева коментира три важни неща, които трябва да се направят: 

Трябва да има диференцирано подпомагане – да се направи програма за подкрепа на уязвимите групи (хора и домакинства). Може да е директна парична помощ или ваучерна система – примерно за комунални услуги. Раздаването на пари на калпак е грешна политика“, категорична е тя.

Второто нещо е по отношение на горивата – в момента нещото, което би могло да влияе върху цената на бензина, е акцизът. Има предложение да се намали акцизът, което може да повлияе. Европейска мярка е. Третото нещо, което ще има пряко влияние върху цените, е подкрепа на производителите в земеделието – животновъди и растениевъди“, подчерта Шулева.

Дачев смята, че трябва да се започне от цената на тока: „Освен това производството не трябва да спира по никакъв начин, а да се насърчава, за да се избегне стагфлацията“, подчерта той.

Според Стоян Панчев трябва да се намали ДДС-то, което ще се отрази на производителите.

„Много производства спират да работят, защото не могат да прехвърлят по-високата цена върху крайния потребител. Бих го намалил в краткосрочен план. Другото нещо е, че очаквам реакция от страна на централните банки. Ще има свиване на икономиката. Рецесията ще дойде в следващата година-година и половина“, каза Панчев.

Според Мика Зайкова най-важното е да запазим нашата енергийна независимост. „Трябва да произвеждаме ток от всичко, което може, а не да затваряме блокове“, каза тя.

Шулева отново се намеси:

„Доста икономисти предвиждат стагфлация в България. Това може да се преодолее с огромния ресурс, който спи в момента. Това са оперативните програми. Планът за възстановяване също. Ако искаме да се предпазим от голяма стагфлация или намаление на ръста, това трябва незабавно да се започне – да се открият процедури. Това е директна възможност бизнесът да бъде подкрепен“, подчерта тя.

„Ако сте го прочели внимателно този План, ще видите, че той се нуждае от сериозна преработка“, посече я Зайкова.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар