Асен Василев САЩ

Икономисти сгащиха Василев в брутална финансова лъжа, чака ни мор

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ако се намали ДДС върху парното от 20 на 9%, цените ще паднат. Може да се направи усилие да се намали още увеличението на парното. Това заяви в ефира на „Събуди се“ икономистът Георги Ангелов.

„Токът бе сведен до 2,5%, което никой няма да усети, така трябва да се процедира и с парното, заключи той.

 

„Ако хората не си плащат сметките, нищо няма да се подобри“, категоричен е Ангелов и добави, че именно заради това повишаването на сметките трябва да е по-плавно.

В студиото бе и икономистът доц. Григор Сарийски, който обаче не бе съгласен: „Това не намалява цената на парното, а просто държавата компенсира, но това не може да е безкрайно. Ние ще платим това намалено ДДС, но няма да е през цената на парното, а през други разходи“, обясни тезата си той.

„Имаме много индустрии, които печелят. Енергетиката прави страшни пари. Тези пари са от външните пазари, оръжейната индустрия, износа на олио и зърно. Ние също печелим от ситуацията“, категоричен пък бе Ангелов.

По думите му е добре да се върви към повишение на доходите, а не „да се намаля с 5 ст. цената на хляба или да се дават 25 ст. За бензин, които ще бъдат взети от държавата на другия ден“, каза Ангелов.

„Това са добри пожелания, но не може да увеличаваме заплати през бюджета“, категоричен бе доцентът.

Според него парите от енергетиката трябва да се вложат срещу амортизацията в централите.

Експертите не смятат, че нулевото ДДС ще свали цената на хляба за крайния потребител.

„Не може до безкрайно да се крепим с помощи. Държавата трябва да си влезе във функциите“, категоричен е Сарийски.

По думите на Ангелов горивата ще продължат да поскъпват с по 20 стотинки всеки месец, особено ако се откажем от руския петрол.

На въпрос дали Асен Василев е бил прав в прогнозата си, че инфлацията до края на годината ще бъде около 10-11%, Сарийски отвърна:

„Инфлацията на годишна база ще е много по-голяма от тази, която прогнозира Асен Василев. Тя само в момента е около 14%. Икономиката е като кораб, с него не може да правите дрифтове и остри завои. Според мен инфлацията към края на годината ще е 18-20%, а може и повече“, категорично заключи доцентът.

Мерките на калпак не помагат, ако се продължават с тези мерки, правителството ще метне бялата кърпа и ще трябва следващите да се оправят“, каза Сарийски.

Според него няма да изпълним критериите за Еврозоната, но най-вероятно, съдейки от това, че ни тикат натам, просто ще има дерогация на критериите. „Това значи, че критериите ще бъдат занижени и ще може да влезем там, каквото и да правим“, категоричен е доцентът.

„Това ще ни изиграе много лоша страна. Ако вкарате такава страна в еврозоната, е като да пуснете състезател от 50 кг. с двойно по-тежки. Той ще е използван като пушечно месо. Няма смисъл от това нещо. България вече поема по гръцкия сценарий“, скептично заключи той.

 

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар