Икономист: Загубите в България на ден са 50 милиона

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
До момента загубата от извънредното положение е 50 милиона лева на ден, което означава, че целият фискален резерв стига за 140 дена. Но има загуби, които не се виждат.

На ден т.нар. правителствени услуги, които са задължение на гражданите, са 151 хиляди. Това мнение изрази икономистът Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика.

Между тях има неща, които са свързани с бизнеса – всякакви строителни разрешителни, свързани с ток, вода и прочее. Всичките тези неща в момента не работят, поради простата причина, че хората, които трябва да предоставят тези услуги, не работят. Трябва да се вземат мерки държавната и общинската администрация, териториалните администрации на централните органи, да работят. Само в строителството в момента подлежат на завършване 1500 сгради. Целият бизнес под риск е 4 милиарда и 800 милиона само в строителството, обясни той пред БНР.

 

Основният проблем на всяко разпределение в икономиката е дали отива при онези, които се нуждаят или към онези, които са по-организирани, подчерта Станчев пред БНР.

„Иначе се получава, че всеки дърпа чергата към себе си и се помага не на тези, които са най-много в нужда, а на тези, които са най-добре организирани, най-високо могат да говорят, имат право на първа брачна нощ с правителството.”

 

Икономистът не вижда да са обхванати най-рисковите групи. „Това в момента го няма. Очевидно е, че някои хора от ромските махали са по-бедни от боянските махали, но което получават ромските, е полицейско присъствие. Ясно е кои са рисковите групи.”

 

„Онова, което трябва да се направи, е да се даде дългосрочна перспектива и мерките – тези, които вече са започнали, да се разпределят във времето. /…/ В момента аз не виждам приоритезиране и разполагане във времето на мерки, не виждам много голяма прозрачност”, заяви Красен Станчев.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар