Икономист: Това, че ЕЦБ избира да не надзирава ПИБ, е изключително лош знак

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Прехваленият банков надзор на ЕЦБ ще се окаже една дъвка с косъм

ЕЦБ обяви кои банки ще “надзирава” директно след като вече сме в ЕРМ-II и Банковия съюз. Любопитно из списъка не фигурира нито една от банките, в които самата ЕЦБ идентфицира проблеми с капитализацията при последния си стрес тест миналата година – ПИБ и Инвестбанк.

Това е особено озадачаващо с оглед на факта, че именно липсата на навременна капитализация на ПИБ се яви като последна пречка, която забавяше присъединяването ни към ERM-II. Проблем, който в крайна сметка беше разрешен чрез държавна намеса през ББР. Инвестбанк поне изпълни изискването за набиране на капитал по-рано – преди настъпването на кризата и без държавна намеса.

Това че ЕЦБ избира да не надзирава ПИБ е изключително лош знак. Това е банката с най-чести проблеми от 2014 г. насам. ЕЦБ решава да игнорира в своя директен регулаторен надзор най-проблемната банка в страната. БНБ, дръжте си я, не я щем. Това ли е великият банков надзор, който толкова много полезни евроидиоти пропагандираха като спасение за българската банкова система? Да ви е честит.

Със Stoyan Panchev ще се окажем прави по отношение на още един аспект на бленувата еврозона. Чудя се обаче кога най-накрая ще се събудят от своята евро-хипноза всички радетели за еврото в България? Спасение от Франкфурт не може да очаквате. И това вече не ви го казваме само ние от ЕКИП, ами и самата ЕЦБ, завършва коментарът на икономистът Георги Вулджев във Фейсбук.

_____________________

Европейската централна банка(ЕЦБ) започва пряк надзор над 5 банки в България и 8 банки в Хърватия. Двете страни бяха приети в т.нар. “чакалня на еврозоната” на 10 юли тази година, а БНБ влезе в тясно сътрудничество с ЕЦБ. 

ЕЦБ започва пряк надзор над 5 банки в България, ПИБ няма да бъде директно наблюдавана от Франкфурт, подчертава “Медиапул”.

“Така ЕЦБ осигурява изпълнението на регулаторните изисквания да извършва пряк надзор на индивидуално ниво над всички банки, които са част от значими групи и на най-малко над трите най-значими банки във всяка държава”, уточняват в прессъобщение от Европейската централна банка.

Под директен надзор от 1 октомври в България ще са УниКредит Булбанк, Банка ДСК, Обединена българска банка, Юробанк България и Райфайзенбанк (България). Странното е, че от списъка липсва Първа инвестиционна банка(ПИБ). Тя е единствената в топ 5 на финансовите институции у нас, която няма да бъде директно наблюдавана. Вместо нея ЕЦБ е предпочела да следи шестата по големина на активите банка – Райфайзенбанк.

Най-вероятната причина е, че ПИБ е банка с национален капитал и не е част от значима за ЕС европейска финансова група.

ПИБ се представи най-слабо и на двата проведени стрес теста на банковата система у нас през последните години – през 2016 г. от БНБ и през 2019 г. от ЕЦБ. При втория стрес тест бе установен капиталов недостиг от 263 млн. евро, чието попълване се оказа сериозна пречка пред присъединяването на България към валутния механизъм ERM II. Стигна се дори до влизане на държавата в собствеността на банката, което струваше на бюджета близо 140 млн. лв.

“По-специално, ЕЦБ ще отговаря за прекия надзор над четири български и седем хърватски дъщерни дружества на съществуващи значими банкови групи с централи в Белгия, Гърция, Италия и Австрия”, се посочва още в съобщението на ЕЦБ.

“ЕЦБ също така ще извършва пряк надзор над две нови институции – Банка ДСК АД в България, считано от 1 октомври, и групата Addiko Bank AG в Австрия, считано от 7 октомври. Надзорът над групата Addiko Bank AG ще включва надзор над нейните дъщерни дружества Addiko Bank d.d. в Словения и Addiko Bank d.d. в Хърватия”, уточняват още от банката.

В прессъобщение от БНБ посочиха, че прекият надзор над 5-те български банки е част от процеса на тясно сътрудничество между ЕЦБ и БНБ съгласно решение (ЕС) 2020/1015 на ЕЦБ от 24 юни 2020 година. Началната дата на тясното сътрудничество между ЕЦБ и БНБ е 1 октомври 2020 г.

“Считано от тази дата с решение на УС на БНБ Радослав Миленков – подуправител, ръководещ “Банков надзор”, ще бъде представителят на Българската народна банка в Надзорния съвет на ЕЦБ, със същите права и задължения като всички останали членове, включително право на глас”, добавят още от БНБ.

От централната банка посочват още, че за целите на директния надзор върху системните банки БНБ определя подкоординатори, както и свои представители в съвместните надзорни екипи за значимите институции.

От БНБ уточняват, че ЕЦБ също така ще отговаря за наблюдението над по-малко значимите институции, които остават обект на директен надзор от БНБ, и за общите процедури за всички поднадзорни лица.

“Наблюдението над по-малко значимите банки от страна на ЕЦБ ще включва контрол по прилагането на общите надзорни стандарти на Единния надзорен механизъм. ЕЦБ ще разполага с определени директни правомощия по отношение на по-малко значими институции, свързани с процеса на издаване на лицензии и одобрения, издаването на общи препоръки, указания и инструкции, планиране и осъществяване на инспекции, включително и поемане на директен надзор над по-малко значими институции”, се казва още в съобщението на БНБ.

За целите на надзора над по-малко значимите банки към Единния надзорен механизъм на ЕЦБ е създадена структура, в която Българската народна банка ще участва. В рамките на тази структура ще се обсъждат въпросите на надзора над по-малко значимите институции на страните от Единния надзорен механизъм, заключават от БНБ.

източник: https://liberta.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар