Бойко Борисов

Икономист: Хубаво строим заводи, но имаме износ за 30 млрд., а Словакия – за 82 млрд. евро

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Не бих казал, че у нас може да се говори за рецесия, а по-скоро за забавяне на икономиката.

Рецесия очаквам скоро да обяви Германия.

Това обяви в предаването “Още от деня“ по БНТ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

По думите му в България ще настъпи икономическа криза, но причините за нея ще са външни фактори.

,,Причините ще са външни, няма да са предизвикани от грешни решения у нас, но все пак трябва да се видят, за да се вземат адекватни мерки, за да се минимизират щетите. В Германия от април има доплащане за икономическа отпуска, защото има по-малко работа. Така чрез средства от бюджета се подкрепят доходите на хората, докато у нас такава мярка така и не получихме. Друга мярка, която действа антикризисно, е нормализирането на цената на електроенергия за индустрията“, коментира още Велев.

,,Конюнктурата в момента с нашите търговски партньори е неблагоприятна и е възможно в краткосрочен план допълнително да се понижат продажбите. Трябва да се помисли за антикризисни мерки в индустрията“, сподели председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

,,Наистина глобалната икономика дава силни сигнали за проблеми – в Китай има проблеми, германската индустрия всяка година отчита спад, оттам по веригата и свързаните предприятия в Източна Европа. Имаме спад на износа за Германия за първи път от 2014 година. Има висока безработица в Италия… България все още има силна инерция в индустрията. В момента сме добре, ще имаме тенденция за ускоряване на растежа. Но това ще е краткосрочен ефект, защото е вътрешна конюнктура“, обясни другият гост в студиото – икономистът Лъчезар Богданов.

,,Да, факт е, че строим заводи, само че най-вероятно към края на годината ще отчетем износ за около 30 милиарда, а Словакия, която има по-малко население, ще отчете износ за около 82 милиарда евро. Определено има какво да се прави по отношение на инфраструктурата – магистралите са едно нещо, но има много други пътища в страната, трябва градска среда, безопасни пътища, да има канализация… това са все дългосрочни инвестиции. Необходимо е подобряване на инфраструктурата и човешкия капитал“, допълни Богданов.

Източник: Petel.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар