Икономическата комисия в НС: След 1.10.24 г. край с руския петрол в Лукойл Нефтохим-Бургас!

Икономическата комисия в НС: След 1.10.24 г. край с руския петрол в Лукойл Нефтохим-Бургас!

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Лукойл Нефтохим Бургас“ АД трябва плавно и изцяло да премине към преработка на петрол с неруски произход в срок до 1 октомври 2024 г, предлага Комисия по икономическа политика и иновации. Народните представители в нея приеха на второ четене промени в Закона по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, пише БТА.

Така се предвижда по-плавен отказ от руската суровина спрямо текстовете приети на първо четене. В тях бе записано, че рафинерията трябва да осигурява неруски нефт в 30-дневен срок след приемането на закона.В срок до 1 октомври 2024 година, когато окончателно се отменя дерогацията „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД трябва плавно изцяло да премине към преработка на петрол с неруски произход решиха депутатите.


До края на 2023 година рафинерията има право да преработва не повече от 80 процента петрол с руски произход; до 31 март 2024 г. не повече от 75 процента петрол с руски произход; до 30 юни 2024 г. не повече от 50 процента петрол с руски произход и до 30 септември 2024 г. не повече от 25 процента петрол с руски произход, като същевременно оборотът от произведените горива не е по-нисък от средния за последните пет приключили финансови години.

От първи октомври 2024 година, „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД трябва изцяло да преработва петрол с неруски произход. Агенция „Митници“ е натоварена да следи за изпълнение на задълженията на рафинерията и да подава информацията към Министерство на финансите.

Комисията одобри схема, по която „Лукойл“ да плаща авансовите си вноски от печалбата. От Министерството на финансите посочеха, че тази година рафинерията е направила само една авансова вноска и то през пролетта.

През последната година видяхме, че няма никаква подготовка от страна на „Лукойл Нефтохим Бургас“ за за преминаване на неруски петрол, каза пред журналисти в НС министърът на икономиката Богдан Богданов.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар