Икономическият колапс започва: “Язаки” затваря 3 завода у нас, изхвърля 5000 човека на улицата

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Производителят на автомобилни кабели и инсталации “Язаки” спира работата в заводите си в Димитровград, Сливен и Ямбол до 5 април 2020 г., съобщиха от компанията.

Причините са няколко – разпространение на коронавируса, въведените местни и националните здравни разпоредби и мерки за безопасност, както и спирането на производството на автомобили от страна на много клиенти на компанията.
Спирането на дейността засяга около 2470 служители в производствената база на “Язаки” в Димитровград и около 2000 служители в производствата в Сливен и Ямбол.

То идва около седмица след протест на работниците в заводите и четири дни след съобщение от “Язаки”, че всички мерки са взети и работата може да продължи.

В глобален мащаб над 20 регионални производствени обекта на “Язаки” или са прекратили всички операции, или са въвели частично спиране на дейността от този момент до 30 март, казват от компанията.

Българските заводи са 100% собственост на японската Yazaki Corporation – глобален производител на автомобилни компоненти и оборудване. Тя работи в България от 2006 г.

Към момента производството на автомобили в Европа и Китай са спрели почти всички големи концерни – VW Group, BMW, Mercedes, Daimler, Porsche, PSA Group, Renault, Fiat Chrysler Automobiles, Ford, Ferrari, Lamborghini, Nissan и Rolls-Roycе. Предстоят затваряния на мощности също в САЩ и Мексико.

Наскоро представители на работодателски организации прогнозираха, че производителите на авточасти ще бъдат сериозно засегнати от епидемията от коронавирус. По данни на “Автомобилен клъстър България” в момента в сферата на автомобилната индустрия в страната работят 259 компании, с оборот 6.5 млрд. лева и ангажирани…
Източник: Дневник

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар