Икономическият растеж на Украйна ще се забави, на Русия ще се ускори

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Растежът на икономиката на Украйна се очаква да се забави тази година, прогнозира Виенският институт за международни икономически изследвания (wiiw), цитиран от ДПА и БТА.

Прогнозите за украинския икономически растеж през 2024 г. са понижени с 0,5 процентни пункта до 2,7 на сто.

Същевременно институтът преразгледа прогнозите си за икономиката на Русия във възходяща посока въпреки ефекта от широкомащабните санкции, наложени от Запада.

Сега се очаква руската икономика да нарасне с 3,2 на сто – темп, подобен на отчетения и миналата година, според мозъчния тръст. Острият недостиг на работна ръка и високите лихви обаче ще ограничат растежа на руската икономика до около 2,5 на сто през идните години, според института.

Около една трета от федералния бюджет на Русия (около 6 процента от брутния й вътрешен продукт) се насочват към военната икономика, посочва докладът.

Според експертите икономиките на повечето страни от Централна, Източна и Югоизточна Европа ще нараснат през 2024 година.

Страните от региона, които са и членки на ЕС, ще отбележат особено силен растеж. Начело се очаква да бъде Полша с темп от 3,3 на сто тази година и 3,6 на сто догодина.

Икономиките на Румъния и Хърватия също ще нараснат силно през 2024 г. – с по 3 на сто, прогнозира институтът.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар