Икономическият съвет алармира за недостиг на 17 000 медицински сестри

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Най-сериозният недостиг сред медицинските специалисти е липсата на 17 хиляди медицински сестри. Това каза пред журналисти в Министерски съвет (МС) Ралица Симеонова-Ганева, член на Съвета за икономически анализи към Министерския съвет.

Няма област в страната, в която медицинските сестри да са достатъчни, като само в София са необходими още над 2500, а в Пловдив – над 1400, допълни Симеонова-Ганева, цитирана от БТА.

Ако се вземе препоръчителното съотношение две медицински сестри към един лекар, за да се осигури качествена медицинска услуга, в София ще са нужни над 8 хиляди медицински сестри, каза още Ганева.

Съветът за икономически анализи представи резултатите от свое изследване  за осигуреността с медицински специалисти в България. Автори на изследването са Ралица Симеонова-Ганева и Калоян Ганев – доценти по икономика и иконометрия в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и членове на Съвета за икономически анализи.

Авторите са стигнали до извода, че недостигът при лекарите е от приблизително 1000 общопрактикуващи лекари и от над 460 психиатри.

Понастоящем образователната система успява само частично да компенсира напускането на лекари и медицински сестри. Потребностите, определени от съществуващите вече дефицити, остават незадоволени, изтъкват специалистите.

Съветът за икономически анализи, създаден с постановление на кабинета от 2023 г., поставя основите на процес на постепенно и устойчиво осигуряване на българското правителство със задълбочена академична икономическа експертиза, която да бъде отправна точка при вземането на стратегически решения за промяна в политиката.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар