Илияна Йотова: Изборите изпиха енергията ни, накараха държавата да спре

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Демокрацията е нещо, за което трябва да се воюва всеки ден. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Неделя 150“ по БНР. Тя каза, че е противоречива и нейната оценка за промените.

 

„Наистина има нещо такова, че много малко време е минало, за да може човек да си направи устойчиви изводи, максимално обективни, дотолкова колкото те могат да бъдат обективни. Аз не съм от хората, които смятаме, че днес 30 години по-късно разочарованието. Доминира. Напротив. Трябва да си дадем ясно сметка колко много неща в положителна посока се промениха за тези 30 години“, каза още Йотова.

„В началото на 90-те години ние тогавашното поколение, което стъпвахме в професионалната ни кариера, в своя живот, предстоеше ни да се утвърждаваме, да градим семейство, предстоеше да градим работата си, бяхме също различни. Някой искаше повече свобода, друг искаш развитие на страната. 30 години по-късно ние имаме от всичко“, подчерта тя.

 

„Ако има нещо, което е още по-положително, това е, че на 30-тата година българското общество не се задоволява само да каже, че живее в демокрация. То е достатъчно взискателно за това как изглежда демокрацията 30 години по-късно. Тя не е нещо, което идва с магическа пръчка. Не защото е разрушена една стара тоталитарна уредба и защото имаме основните свободи, така както ги имат останалите страни в ЕС“, каза още вицепрезидентът.

 

„Демокрацията е нещо, за което трябва да се воюва всеки ден, иначе ще дърпат шалтери, иначе ще продължава социалното разслоение, за което вие говорите, ще продължават двойните стандарти, ако изнесем въпроса на европейско ниво и въобще на международно ниво. Ще продължава чувството в много хора, че са втора ръка и това не само в България“, подчерта тя.

 

„Последният доклад за статуса на германското единство сочи, че 56 % от източногерманците продължават да се считат за хора втора ръка. Една плеяда от въпроси, които всеки един то тях трябва да се решава индивидуално, ако искаме действително да развиваме това, което отвоювахме преди 30 години“, допълни още Йотова.

„В България нещата си имат своя специфика. За мен не е много продуктивно това, че годишнината беше отбелязана с едно доста високо кресчендо за това кой е виновен през тези 30 години. Това, което видях дори във водещи политици в страната е само погледа обърнат назад в миналото. Възможност да правиш политика, според тях, когато противопоставяш една част от обществото на друга. Това, което интересува младите хора е как ще се развиват оттук нататък. Останали в България как ще развиват страната си“, каза още вицепрезидентът.

„Много нови неща се случиха за тези десет години. Европа е по-разделена от всякога. Стени, език на омразата. Още по-дълбоки разделителни социални линии, неудовлетвореност в хората. Европа беше застигната през тези десет години и от две много тежки кризи. Първата финансово-икономическа, която институциите и националните правителства не можаха да намерят своя добър отговор. Втората, която сложи разделението от гледна точка религии, светоглед, мироглед, което предизвика кризата с миграцията“, допълни още Йотова.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар