Илияна Йотова: Паметта не е за продан – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Илияна Йотова: Паметта не е за продан

Президентство на Република България

“В тези ценни предмети е кодирана история, която не е за продан. Паметта не е за продан.” С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри изложбата “Спасени съкровища на България” в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ).

Експозицията представя 300 културно-исторически ценности, спасени през последните десетилетия от иманярство и нелегален трафик, благодарение на органите на Министерство на вътрешните работи. “Унищожаването на тези предмети безвъзвратно къса страници от древната ни история, в които остават бели петна. Откъснат от средата си, всеки един от предметите губи от своята стойност, защото губи най-ценното – своята биография”, отбеляза вицепрезидентът.

Илияна Йотова подчерта, че битката с иманярството и фалшифицирането на антики е сложна и дълга, изисква координираните усилия на институции и общество както на национално, така и на международно ниво. Вицепрезидентът посочи, че в обществото ни липсва достатъчна чувствителност към похищението на ценности.

“Тази изложба търси и трябва да намери събудената отговорност на всички нас”, заяви Илияна Йотова.

Благодарности вицепрезидентът изказа към НАИМ и 18-те музея в различни части на България, които са събрали ценните експонати. “Изложбата нямаше да бъде възможна без обединените усилия на държавата, институциите и обществото”, посочи Илияна Йотова. Вицепрезидентът благодари за отговорната и професионална работа на служителите на Министерство на вътрешните работи и за подкрепата на Министерство на културата и Столична община. “Съкровищата от изложбата са още по-ценни, защото са спасени. Тя трябва да бъде посетена от повече хора, трябва да доведем децата си, да я видят туристите”, заяви Илияна Йотова.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар