Илияна Йотова: С всяване на ежедневна паника от телевизионния екран криза не се управлява

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Правителството удължи извънредната епидемична обстановка в страната до 30 ноември. Тази информация, както и случаите на заболели от Ковид-19 вече влизат в графата „Новини между другото“. Това написа в профилът си във Фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

„С всяване на ежедневна паника от телевизионния екран криза не се управлява. Разрушеното доверие на хората и в най-добрите мерки вече е факт.

 

Опасността не е отминала нито у нас, нито в света. България е в най-рисковата група за разпространение на коронавирус според Европейския център за превенция и контрол на болестите.“, отбелязва тя.

 

Според нея нямаме право да бъдем изненадани от влошаване на ситуацията.

 

Но имаме право на:

*обективен анализ какво свършихме през изминалите месеци. Готова ли е здравната ни система да се справи с по-голямо разпространение на вируса? На необходимото ниво ли е шумно прокламираният контрол? *да чуем предложенията на лекарите от първа линия, които понасят най-голямата тежест.

 

*да видим ясна здравно-санитарна програма за действие за гарантиране здравето на българските граждани при различни варианти от развитието на епидемията.

 

*да видим ясни рамки за действията и отговорностите на всички. Днес тревогата ни е за училищата. На първа линия са директори на училища и учители. Но не може да разчитаме само на тяхното себеотрицание и смелостта да вземат решения, на съвестта на родителите.

 

*реална равносметка на ефекта от социалните и икономическите мерки. Раздаването на пари само не води до растеж. Необходима е програма за стабилизиране на българската икономика, с ясна и прозрачна финансова рамка от национални и европейски средства.

 

*предвидимост и сигурност, колкото и условно да звучат в условията на извънредна ситуация.

 

„Хаосът и емоциите трябва да отстъпят място на разумната мисъл и задълбочения експертен разговор. Нека да повярваме в себе си като граждани, като общество! Нямаме време за губене!“, завършва вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

 

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар