Илко Димитров спечели балотажа в Благоевград и стана първият кмет на ИТН

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Илко Стоянов печели кметските избори в Благоевград по данни при обработени изборни резултати от 14 секционни избирателни комисии, каза за “Фокус” Йордан Симонски, заместник-председател на Общинска избирателна комисия – Благоевград. За кандидата на партия “Има такъв народ” Илко Стоянов са гласували 57.08% от избирателите. Опонентът му, независимият кандидат инж. Румен Томов, подкрепен от БСП, е подкрепен от 40.07 % от избирателите. Неговите правомощия като кмет бяха прекратени предсрочно – затова и се проведоха частичните избори.

На първия тур Илко Стоянов надделя с 1209 гласа – 35.32% срещу 28.65% за Томов.

На балотажа разликата между двамата нарасна на около 2000 гласа.

“Благоевград избра бъдещето, трябва да покажем, че може по нов начин, почтено, това, което искат младите, останалото е работа”, заяви Илко Стоянов, цитиран от БНТ.

Шампанско, фойерверки и много поздравления имаше тази вечер пред щаба на кандидат-кмета на ИТН, съобщи БНР. От щаба обявиха неговата победа по-рано – като прогнозираха, че получава близо 60% от гласовете.

“Хората от община Благоевград направиха своя избор. Имаше много сигнали за купуване на гласове, обърнали сме се към органите на реда, те са в компетенцията си да решават тези проблеми”, каза на свой ред Румен Томов, като добави, че няма да оспорва резултата.

Краят на изборния ден беше обявен 30 минути след 20 часа с решение на Общинската избирателна комисия при с 28.46 процента избирателна активност.

Йордан Симонски съобщи по-рано, цитиран от БТА, че броят на избирателите, отишли до урните на балотажа на частичния местен вот за кмет на общината е 18 645 гласоподаватели от общо 65 500 имащи право на глас.

Сходна е избирателната активност с първи тур на частичните избори миналата неделя, когато от ОИК отчетоха 27.76 процента. Близо два пъти по-ниска е тя обаче в сравнение с местните избори през 2019 година, когато на балотажа за кмет са гласували повече от 50 процента от имащите право на глас, отбеляза БТА.

Три жалби и един сигнал по телефона са постъпили в ОИК – Благоевград през изборния ден. Всички са проверени от членове на общинската избирателна комисия, посочи Йордан Симонски.

Проблеми с машините за гласуване през днешния ден не е имало, като се изключат сигнали от няколко от секциите за гласоподаватели, които издърпват разписката предварително. Това е причинило набиране на ролката вътре и проблеми с ножа, който отрязва разписката, съобщиха от ОИК – Благоевград. За да се избегне проблемът, е дадено указание до всички секционни комисии да инструктират избирателите да не бързат да издърпват разписката от машината. След указанията подобен проблем не е имало през изборния ден. Не е имало и преустановяване на машинния вот и преминаване към гласуване с хартиени бюлетини, допълни Йордан Симонски.

Корнелия Нинова: ИТН и “Изправи се! Мутри вън!” се съюзиха с ГЕРБ

“Както предупредихме, промяната се оказа подмяна. ИТН и “Изправи се. Мутри вън!” се прегърнаха с ГЕРБ в Благоевград и заедно избраха бившия им заместник-кмет за градоначалник. Вместо да “изчегъртат ” модела, го връщат на власт. Ние продължаваме последователно и принципно да се борим с този модел за истинска промяна.” Това написа на страницата си във фейсбук председателят на БСП Корнелия Нинова.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар