Илон Мъск: До 10 години хора ще кацнат на Марс

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Хората ще могат да кацат на повърхността на Марс до 10 години, каза основателят на американската компания SpaceX Илон Мъск в публикация в Twitter.

SpaceX осъществи важен тест на марсианската ракета Starship

Трябва да призная, че съм оптимист, но вярвам, че кацането на Марс след пет години ще е възможно, а след 10 – много вероятно“, написа Мъск в социалната мрежа.

Вижте как изглежда марсианската ракета на Мъск >> >> >>

Компания SpaceX разработва космическия кораб за многократна употреба Starship, проектиран да лети до Марс и предназначен за 100 души, съобщава БТА.

Прототипи на космическия кораб вече направиха няколко суборбитални полета. След множество тестове, завършили с впечатляващи експлозии, през май 2021 г. SpaceX най-накрая успя да приземи Starship.

Понастоящем компанията се готви за първия орбитален тестов полет на огромния си кораб.

Най-мощната ракета в историята

С височина от 120 метра и с повече от два пъти по-голяма тяга от Saturn V, Starship може да откара 100 души на Марс.

В основата на Starship и Super Heavy стои ракетния двигател Raptor. Ракетата Super Heavy ще има 31 броя от него, а космическия кораб Starship – 7 броя. Заедно те могат да доставят товар от 150 тона на ниска околоземна орбита.

Космическият кораб и ракетният ускорител могат да се използват многократно.

Прототипите обаче ще летят в по-различна конфигурация. Ускорителят е с 33 ракетни двигателя, а космическият кораб е с 6.

Двигателят използва за гориво течен метан и течен кислород. Това решение е избрано от Мъск не само по икономически причини, но и защото на Марс има метан, който може да бъде превърнат в ракетно гориво от бъдещите колонисти.

Първият орбитален тест

Първият орбитален тест на “Марсианската ракета” ще стартира от ракетната площадка в Бока Чика, Тексас.

Илън Мъск ще създава нова държава на Марс

Ракетният ускорител Booster 7 и космическият кораб Ship 24 ще се разделят 170 секунди след изстрелването.

Booster 7 трябва да кацне на 32 км от брега в Мексиканския залив. Starship ще изпълни спирачно изгаряне, докато навлиза отново в атмосферата. Планирано е корабът да кацне в Тихия океан в близост до Хавайските острови.

Очакванията са и двете приземявания да бъдат на вода. Това означава, че инженерите ще имат повече работа по отстраняване на щетите от нея.

SpaceX иска да докаже, че 33 двигателя могат да работят заедно за първото подобно изстрелване. Досега подобно начинание е пробвано само от СССР с лунната ракета Н-1. Тогава всички тестове завършват неуспешно.

Целият тест ще продължи 9 минути.

Starship ще се използва не само за мисии до Марс. Ракетата е включена в плановете на САЩ за създаването на база на Луната. Пентагонът пък финансира проекта, защото Starship може да транспортира 100 войника или над 100 тона товари до почти всяка точка на Земята за максимум 30 минути след изстрелването си.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар