Илон Мъск е провел „обещаващи разговори” с Apple за сателитната връзка на iPhone 14

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Apple добави възможност за сателитна връзка при спешни случаи в своята нова серия iPhone 14. В момента за целта компанията работи с Globalstar, но главният изпълнителен директор на SpaceX и Tesla, Илон Мъск, обяви, че е провел “обещаващи разговори с Apple относно свързаността със Starlink”.

Мъск посочва, че екипът, работещ по iPhone, е “супер интелигентен” и комуникациите на смартфона ще работят най-добре, “ако софтуерът и хардуерът се адаптират към базираните в космоса сигнали на Starlink, които изцяло емулират клетъчна кула”.От своя страна Apple не е споменавала за никакви преговори със SpaceX и няма и никакви слухове за бъдещо използване на технологията Starlink. От друга страна компанията на Мъск обяви миналия месец нова услуга “satellite-to-cellular”, която ще позволи на второто поколение сателити Starlink в ниска земна орбита да се сдвояват със средночестотния 5G спектър на T-Mobile и да осигуряват почти пълно покритие в повечето части на САЩ.


За разлика от обявената от Apple сателитна функция обаче, това решение ще работи с повечете вече съществуващи смартфони, но няма да стартира преди края на 2023 година, тъй като все още има подробности за уточняване между двете компании.

Както вече стана ясно, сателитната комуникация на Apple е предназначена само за спешни ситуации и ще осигурява изпращане на компресирани текстови съобщения за помощ, когато липсва обхват на оператора. Тя изисква ясна видимост към небето и ще е безплатна през първите две години за потребителите на iPhone 14 в САЩ и Канада.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар