Илон Мъск останал “безмълвен”, когато посочили основен проблем с плана му за Марс

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От десетилетие Илон Мъск има план да колонизира Марс. Според него най-голямата полза от това и била, че човечеството ще може да оцелее, ако някакъв катаклизъм засегне Земята. Милиардерът обаче останал “безмълвен”, когато посочили основен пропуск в неговия план.

Както съобщава New York Times, съоснователят на Google DeepMind Демис Хасабис и Мъск започнали да говорят за Червената планета скоро след като се срещнали за първи път през 2012 г. на конференция, организирана от техния общ инвеститор, основателя на PayPal Питър Тийл.

Хасабис имал богат опит в убеждаването на богати хора да финансират мечтата му за създаване на изкуствен общ интелект (AGI) и взаимодействието му с Мъск не било по-различно.

По време на обиколка в централата на SpaceX милиардерът започнал да се хвали с плановете си да отведе човечеството на Марс, за да избяга от глобалното пренаселване, възможна Трета световна война и всички катаклизми, пред които може да бъде изправена нашата планета.

Хасабис се съгласил, но с едно изключение.

“Ако изкуственият интелект надмине човешкия, той може лесно да ни проследи извън планетата и да ни убие и на Марс”, казал Хасабис.

Мъск останал вцепенен, той не бил предположил, че земните проблеми може да засегнат и Червената планета, пише вестника.

Скоро след разговора Мъск инвестира в DeepMind. Години по-късно, когато съосновава OpenAI, той започва да критикува начинанието на Google.

Само естеството на изкуствения интелект, който те изграждат, е такъв, че смазва всички хора във всички игри“, каза Мъск пред New York Times през 2020 г.

През 2023 г. Хасабис подписа общо изявление, че “Намаляването на риска от AI трябва да бъде глобален приоритет наред с други рискове за човечеството, като пандемии и ядрена война“.

Той обаче смята, че спирането на напредъка на AI ще бъде много трудно да се наложи в световен мащаб и че потенциалните ползи ще доведат до непрекъснато развитие на изкуствения интелект.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар