Илон Мъск разкрива планове за следващата версия на Starship

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Илон Мъск разкри, че вече подготвя нова версия на най-голямата ракета Starship.

“Версия 2 на кораба ще има повече гориво, намалена суха маса и подобрена надеждността”, написа Мъск в Twitter миналата седмица. Това най-вероятно ще направи 120-метровата ракета още по-висока.

Миналата седмица Мъск каза, че компанията вече работи върху “двигател Raptor от следващо поколение, който е достатъчно здрав, за да не изисква топлинен щит. Също така той ще има повече тяга, по-висока ефективност и много други подобрения“.

SpaceX ще изстреля още три ракети от старата версия, преди да премине към “Версия 2”. Компанията е разширила производствената си база, като смята да скъси времевата дистанция между тестовете.

Starship е следващото поколение транспортна система на SpaceX, която компанията разработва, за да превозва товари и хора до Луната, Марс и дори до далечните краища на Слънчевата система.

Първата степен има 33 двигателя, а втората 6. Много е вероятно “Версия 2” да бъде с 9 двигателя на втората си степен. Starship е една от много малкото ракети с корпус от стомана. Това допълнително я прави по-лесна и евтина за производство.

Starship може да се ползва многократно. Ракетата е способна да достави 150 тона полезен товар на ниска околоземна орбита. Това е около 6 пъти повече от Falcon 9 на SpaceX и с около 45 тона повече от най-новата свръх-тежка ракета на НАСА – SLS.

Starship може да откара 100 души до Марс или до Луната. SLS – само 4 до Луната. Ракетата вече е избрана от НАСА за платформа за кацане на земния спътник.

Ако се ползва в конфигурация за еднократна употреба, Starship може да достави 250 тона до ниска околоземна орбита. Това е повече от теглото на съветската модулна космическа станция “Мир”. Пентагонът смята да използва Starship за извеждането на военни и разузнавателни сателити от ново поколение.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар