Илон Мъск търси трима доброволци за поставяне на мозъчни импланти

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Neuralink, компанията за мозъчни чипове на Илон Мъск, търси трима доброволци за оценка на свое устройство за имплантиране в мозъка, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Проучването на компанията се очаква да отнеме няколко години според подробности в Базата данни за клинични изпитвания на правителството на САЩ.

Компанията първоначално е поискала да включи общо 10 пациенти в програмата, когато е кандидатствала пред американските регулаторни органи за започване на клинични изпитвания, съобщиха медиите миналата година.

Neuralink тества своя имплант, предназначен да даде на парализирани пациенти възможността да задействат цифрови устройства чрез мисълта си – перспектива, която може да помогне на хора с увреждания на гръбначния мозък.

Преди Neuralink да публикува подробности за своето изпитване тази седмица, компанията беше подложена на критики от изследователи в тази област и бивши регулаторни служители за това, че не е споделила информация за проучването, както е обичайно в тази индустрия.

Управлението за контрол на хранителните продукти и лекарствата в САЩ, което одобри клиничното изпитване, заяви, че по принцип приветства това компаниите да публикуват информация за своите проучвания, за да повишат общественото доверие и да уважат пациентите, които участват в тях.

Очаква се проучването на Neuralink да приключи първоначално през 2026 г., а цялостната програма да финишира през 2031 г. В проучването ще бъдат включени пациенти на възраст между 22 и 75 години със заболявания като квадриплегия (парализа на четирите крайника).

Според критериите за допустимост, публикувани в базата данни, пациентите трябва да имат ограничена подвижност без подобрение в продължение на поне една година, като очакваната продължителност на живота им трябва да е по-голяма или равна на 12 месеца.

Пациентите, които отговарят на условията, трябва да имат много ограничени или никакви движения на дланта, китката и ръката поради увреждане на гръбначния мозък или неврологично заболяване, наречено амиотрофична латерална склероза (АЛС).

Според данните от регистъра, публикувани в понеделник, “първото ранно проучване за осъществимост при хора” е започнало през януари.

Изследванията за ранна осъществимост са освободени от изискването за публикуване на подробности за тях на уебсайта ClinicalTrials.gov на Националния институт по здравеопазване на САЩ, но големите медицински списания често изискват изследванията да бъдат регистрирани в базата данни.

От години Neuralink приема обаждания от заинтересовани пациенти, много преди компанията да получи одобрение миналата година да започне да провежда изпитвания върху хора, твърдят източници от компанията на Мъск.

В проучването се използва робот за хирургично поставяне на имплант за мозъчно-компютърен интерфейс (BCI) в област на мозъка, която контролира намерението за движение, заявиха от Neuralink.

През януари Neuralink имплантира устройството в мозъка на първия си пациент – Нолан Арбо, който е парализиран от раменете надолу в резултат на инцидент при гмуркане през 2016 г.

Според публикации в блога на компанията и видеоклипове устройството е позволило на Арбо да играе видеоигри, да сърфира в интернет и да движи компютърния курсор на лаптопа чрез мисълта си.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар