Илхам Алиев идва у нас за откриването на интерконектора за азерски газ

Илхам Алиев идва у нас за откриването на интерконектора за азерски газ

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев ще бъде на официално посещение в България. Алиев пристига по повод откриването на интерконектора с Гърция, по който ще тече азерски газ. Държавният глава идва по покана Румен Радев още на 30 септември, съобщиха от Прессекретариата на “Дондуков” 2.

По време на срещата си двамата президенти ще направят преглед на стратегическото партньорство между България и Азербайджан и се очаква да обсъдят развитието на сътрудничеството в областта на енергетиката, икономиката, сигурността, туризма, науката, образованието и културата.Радев ще посрещне Алиев в петък пред храм-паметника “Св. Александър Невски” с официална церемония, по време на която националният химн на Република България ще бъде съпроводен от 21 топовни артилерийски салюта в чест на азербайджанския президент. Илхам Алиев ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин.


Двамата президенти ще проведат среща на “четири очи”, след което ще се състоят пленарните разговори между официалните делегации на България и Азербайджан. Предвидено е да направят изявления за медиите след срещата помежду им. Планирана е и среща на Илхам Алиев със служебния премиер Гълъб Донев.

Президентът на Азербайджан ще участва в НДК церемонията по въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България, на която ще присъства и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Визитата на азербайджанския държавен глава съвпада с момент на прясно отминал въоръжен сблъсък с Армения по границата, както и с последвала совалка във Франция на арменския министър-председател Никол Пашинян. Франция застана зад Армения, а в страната има традиционно силно арменско лоби и население. Гърция и САЩ също подкрепиха арменската позиция, а Нанси Пелоси отправи предупреждение към Азербайджан.

В същото време ЕС разчита на удвояване на газовите доставки към Европа по споразумение от юли, подписано от Урсула фон дер Лайен и Алиев. В тази посока прозвуча и изявлението на енергийния министър на Азербайджан Парвиз Шахбазов от 22 септември, че Баку възнамерява да удвои доставките на газ за европейския пазар през следващите пет години.

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар