Илчовски: Фиктивните сделки по молба на премиера бяха за 60-70 млн. лева. Заседанието на Комисията ‘Манолова’ (видео)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Фиктивни сделки на стойност 60-70 милиона лева са били извършени в рамките на няколко месеца през 2017 година по “молба на премиера” и в полза на фирма “Градус”. Това стана ясно от думите на едрия земевладелец Светослав Илчовски пред Комисията по ревизия към НС на държавните харчове под управлението на Бойко Борисов през последните 10 години. Той заяви още, че е бил принуден да продава на “Градус” по занижени цени.

От своя страна, шефът на “Градус” Иван Ангелов, който не само присъстваше на заседанието, но беше седнал до Илчовски в залата, категорично отрече твърденията и нарече 95% от тях “лъжи”. Той получи думата около 3 часа след началото на заседанието и заяви:

“95% от думите му бяха лъжи. Това, което изрече той, е потресаващо. С каква наглост се гаври с толкова депутати, журналисти с тези лъжи? Винаги съм купувал от него на завишени цени… Това е срам, никога не съм използвал името на премиера”.

Иван Ангелов отправи и контра обвинение – Илчовски заплашвал него и сина му пред трима свидетели.

По повод твърдението за продажба на цени под пазарните Ангелов заяви, че договорът между него и Илчовски е сключен с фактура. По думите му когато парите са преведени по банков път и има платежно, сделката е факт. Ангелов предостави документа на председателя на Комисията по ревизия Мая Манолова.

Обвинения за фиктивни сделки

Илчовски заяви, че с Ангелов са съставяли документи с фиктивно надут оборот. “Става дума за фиктивен оборот от около 60-70 милиона лева. Ангелов ме помоли от името на премиера да направим фиктивен оборот”, заяви земевладелецът и разясни как става това по-късно с думите:

“Надуваме цената на едно търговско дружество с кух оборот, което се листва на фондовата борса, а оборотът не му дава такова право. Надуват оборота, почват да продават акции, които нямат тази стойност заради кухия оборот. (…) И ние губим от нашите пенсии. Това е финансово престъпление в особено големи размери. Тук има стотици хора, които трябва да бъдат вкарани в затвора.”

Илчовски заговори за кухия оборот в отговор на въпрос от депутата от БСП и икономически министър в кабинета “Виденов” Румен Гечев. Той попита какъв е бил обемът на средствата във фиктивните сделки, за които бизнесменът каза на предишното заседание на комисията, което се проведе на 5 май.

Тогава изслушването на Илчовски беше прекъснато и провалено от нахлули в залата депутати от ГЕРБ. Днес бе направен опит за същото – заседанието започна към 17 ч, но председателят на комисията Мая Манолова успя да даде думата на Илчовски чак към 18.

За сексуалната гавра с “известен затворник”

Попитан за сексуалните извращения с известен бизнесмен, които са били заснети и за които Илчовски каза на 5-и, че са му били показани на сбирка с премиера, днес заяви:

„На Ивановден, 2017 г., бях поканен на „Витошко – Студена“ на имения ден на този човек до мен – Иван Ангелов. Малко преди да дойде премиерът, към 7 и нещо, Боян Марков от Стара Загора ни показа видео с издевателства в ареста с известен затворник. Всички го бяха гледали. Борисов пристигна към 8 часа. До 12 часа се играха карти”.

За кюлчетата и дамата в спалнята на Борисов

На заседанието на 5-и Илчовски заяви, че знае името на жената, снимала кюлчетата злато в спалнята на премиера. Тя била наета срещу 5000 лева, за да “обслужи” премиера. А също: че кюлчетата са били подарени “пред очите му” на рожден ден на Борисов от “Иван Пилето” (прозвище на собственика на “Градус”) и Цоло Вутов (собственик на 50% от „Геотехмин“ ООД).

Попитан за тях днес той отговори, че всяко златно кюлче може да бъде проследено, тъй като има номер на борсата за злато, където „тези неща са видни“. Той обаче не ги бил виждал, били му се обадили по телефона. Не стана ясно дали не е виждал кюлчетата в спалнята или на рождения ден.

По повод жената, снимала пачки, кюлчета и пистолет в спалнята на премиера, Ангелов каза, че нито я е наемал, нито не я е наемал и не знае нищо по въпроса. “Как ще съм дал 5000 лева за плеймейтка на Борисов, представяте ли си – попита възмутено Ангелов. – Ако бях аз, щях да взема по-красива и по-скъпа!”

Ненадейно той реши да разсее всякакви съмнения и изтъкна, че поддържа “мъжки отношения” с Борисов, и че веднъж на 10 дни се чуват няколко пъти на ден по бизнес въпроси. “С премиера имаме чисто мъжки отношения, без нищо сексуално”, каза Ангелов.

За мълчанието

На въпрос защо е мълчал досега и чак сега прави разкритията си, които обаче уличават и него, Илчовски каза, че “никой не можеше да говори, всичко беше контролирано от машината на ГЕРБ” и че е изчаквал малко “да ви падне властта, виждах ви колко сте нагли”. “Съдействието” оказвал, за да оцелее до падането на ГЕРБ от власт.

Картелът на слънчогледа

За съществуването на “картел на слънчогледа” разказа още Илчовски. В него участвали “6, 7 големи фабрики, които разпределят количествата в България”. Добави, че в него участва “и този човек”, визирайки съседа си по място в залата.

“Продал съм около 30-40 000 тона на година на цени под пазарните от 2014 до 2020 година. Ще ви разкажа за картел на слънчогледа. Този човек, Ангелов, пак участва. Ние (земеделските стопани) всеки месец сме длъжни да подаваме декларации какво количество имаш в кой склад. Идват няколко човека, казват, че е лошо качеството, и ти вземат на ниски цени стоката. Разбират се кой от картела на маслодайните да я вземе. Министерството на земеделието защо дава класифицирана информация“, попита Илчовски.

Загробени норки

„Господин Ангелов, без знанието на собственика на една мина на Христо Ковачки, доколкото ми каза, е загробил норки“ – заяви още Илчовски. Въпросният господин го помолил, за да няма проблеми, „прави се на ощипан“.

Бизнесът на Илчовски и обвинения срещу него

Самият Илчовски определя бизнеса си на стойност между 200 и 300 милиона лева и твърди, че ако не са били ГЕРБ, бизнесът му е щял да бъде по-голям.

По време на свидетелстването на Илчовски Тома Биков (ГЕРБ) взе думата и нарече свидетеля “ненадежден”. Попита го колко жалби има срещу него, стрелял ли е по свои близки роднини. В отговор Илчовски заяви: “Нямам регистрирано оръжие на мое име, никога не съм стрелял по човек”. Той допълни, че обвинението срещу него е било “предпоставка да ми вземат част от бизнеса”, “да ме сготвят, да ме вкарат в прокуратурата и да започнат да ме работят”, но че делото е прекратено от прокуратурата, защото “видяха, че съм честен човек”.

Омраза към ГЕРБ

“Толкова ви мразят хората вече, че всеки ден ми помагат такива, дето не съм ги виждал никога, а са от ГЕРБ” – каза Илчовски.

Натиск от Петя Аврамова

На миналото заседание Илчовски разказа за натиск, оказван му от министъра на регионалното развитие в оставка Петя Аврамова, за да спре да купува земеделска земя. Днес отново бе попитан за същото и отговори:

“Септември два пъти ми звъни, представя се, даже не се и крият – „Министър Петя Аврамова се обажда, спри да купуваш земя“. След 10-ина дена пак ми се обажда от същия телефон и казва: „Спри да купуваш земя, спри, ще те дам на нашите прокурори, бе!“

С терористи не преговарям. Продължих да купувам и ви чаках, и ви чаках, и ви чаках”.

Самата Аврамова впоследствие заяви, че ще съди Илчовски за твърденията му и поиска да каже телефона, от който са му се обадили с думите: “Министър Петя Аврамова се обажда…”. Декламиране на телефонен номер в залата не прозвуча.

Фурми

Преминало през фиктивни сделки, политически натиск, кюлчета, плеймейтки, картели и загробени норки, три часа след началото на изслушването то стигна и до… бартера с фурми с Обединените арабски емирства от 2020 г. В рамките на хуманитарна сделка България изпрати в емирствата 32 тона храни на фирмите “Градус” и “Лакрима”, а обратно трябваше да получи 15 тона медицински консумативи и фурми. Разследване на сайта “Биволъ” показа, че страната ни е получила предимно фурми, които трябваше да стигнат до социално слаби чрез БЧК.

Попитан за фурмите, Иван Ангелов първоначално заяви, че е излязъл от тази сделка на печалба, като е продал фурмите. “Ние от тези фурми сме си възстановили парите и сме на печалба”, каза той.

След уточняващи въпроси на Ивайло Мирчев от “Демократична България” по-късно отговорът се разми в уверения, че сделката е печеливша от гледна точка на общите му бизнес отношения с ОАЕ и с уверенията, че “когато човек има голям бизнес, не трябва да алчнее за пари”. Накрая Ангелов каза, че е нормално понякога паметта да му изневерява, защото е на 66 години.

Видео от заседанието:

На предишното заседание на комисията Илчовски отправи тежки обвинения за рекет към бизнеса от хора, твърдящи, че посредничат на ГЕРБ. Заяви още, че знае коя е Мата Хари, снимала пачки, кюлчета злато и пистолет в спалнята на премиера в оставка. Декларира, че в присъствието Борисов е гледал видео със сексуални издевателства на бизнесмен в затвора. Каза, че министърът в оставка Петя Аврамова го е заплашвала с “наши прокурори”, ако продължи да купува земеделски земи. Тогава изслушването бе прекъснато и на практика провалено с нахлуването на депутати от ГЕРБ в залата.

Как протече цялото предишно заседание вижте тук.

Днешният дневен ред на заседанието предвиждаше изслушване на министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Петя Аврамова относно дейността на „Автомагистрали“ ЕАД, дейността на „Български ВиК холдинг“ ЕАД и изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

То започна с процедурни предложния – Дани Каназирева от ГЕРБ поиска да не се изслушва Светослав Илчовски пръв. Вместо това в началото трябвало да чуят министъра в оставка Петя Аврамова. Този път, за разлика от предишното заседание, тя беше навреме в залата. Въпреки настояванията на представители на ГЕРБ не бе прието разместване на изслушванията. В залата влязоха много депутати от парламентарната група от ГЕРБ и с подвиквания прекъсваха свидетелството на Илчовски.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар