Има дефект на парогенератора на 6-и блок на АЕЦ, може да е нужно част от оборудването на “Белене”

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След инцидента при спирането на 6-и блок на АЕЦ “Козлодуй” няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ “Козлодуй”, предаде БНР.

“Не е имало изтичане на радиоактивни води в река Дунав. Потвърждавам го категорично. Няма промяна в радиационната обстановка както в АЕЦ “Козлодуй”, така и по отношение на работните помещения и на самата площадка на АЕЦ “Козлодуй”.

Министърът е поискал подробна информация за инцидента. Според нея се е наложило 6-и блок на АЕЦ “Козлодуй” да бъде спрян заради проблеми в неядрената част на блока и в парогенератора, където е радиоактивната вода. Министърът изказа притеснения относно повода за плановия ремонт на 6-и блок, тъй като проблемът с парогенератора не се случва за първи път. Той е поискал подробна информация от ръководството на АЕЦ защо се стига до тези чести проблеми. Министърът обаче увери, че до този момент не е имало подобно изтичане на радиоактивна вода.

Министър Малинов обяви, че ще изиска обстоен анализ за възможността част от оборудването, което България ще предостави на Украйна за АЕЦ “Хмелницки”, да бъде използвано за резервни части за 6-и блок на АЕЦ “Козлодуй”.

Министърът потвърди, че има информация за дефект на парогенератора на АЕЦ “Козлодуй” на 6-и блок и ще се търси възможност за осигуряване на резервни части:

“Аз също ще изискам категоричен, обоснован, целенасочен и задълбочен анализ не само от експертите и ръководството на АЕЦ “Козлодуй”, но и външна експертиза по отношение приложимостта и възможността за използване на парогенераторите от АЕЦ “Белене” за АЕЦ “Козлодуй” и едва след получаването на този анализ ще извърша моята преценка по отношение на това дали тези парогенератори да бъдат включвани в списъка на оборудването, което да бъде продадено на украинската страна”.

От БСП заявиха, че ще внесат в парламента проектопредложение за прекратяване на процедурата за продажба на оборудване от АЕЦ “Белене” за Украйна.

Борислав Гуцанов подчерта: “Още днес ще внесем проект за решение, с което да бъде спряно решението от 6 юли миналата година, докато не се изяснят всички обстоятелства могат ли да бъдат ползвани парогенераторите и други оборудвания от площадката на “Белене” за “Козлодуй”. България наистина има огромна нужда от изграждането на “Белене” и от изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ “Козлодуй”. В момента говорим за една продажна цена около 1,2 милиарда лева. Как ви се струва 1,2 милиарда лева срещу евентуалното изграждане на 7-ми и 8-ми блок за около 30 милиарда долара”.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар