Има задържан за разхвърляните из София варели с химикали

Има задържан за разхвърляните из София варели с химикали

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Има задържан извършител за разхвърляните из София варели с химикали. Красимир Димитров, директор на „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община, съобщи пред БНТ, че това е радостна новина лично за него.

250 варела с опасни вещества са открити на няколко места в София. Те са били изхвърлени незаконно в районите Искър, Панчарево и Кремиковци, включително до напоителен канал.Варелите вече са извозени, а местата – обезопасени. Според първоначалните данни в част от варелите има смола и маркировъчна боя. Някои от тях са били с етитеки, сигнализиращи за химични вещества, опасни за човека и околната среда.


„Опасни вещества наистина имаше – смола, която при смолата се отделя фенол, имаше варели, които бяха запечатани, които при слънчева светлина или други метеорологични условия биха се взривили. Имаше бои, които са особено токсични и корозивни“, каза Красимир Димитров.  

Институциите открили част от варелите с нарушена цялост, със съдържание, излято върху почвата.

„Това са ниви, близко до напоителен канал, това е абсолютно безразсъдно и аз го наричам един вид био тероризъм. Хората са разтоварвали тези варели, първо са били без предпазни средства. Другото, което е те са тръгнали да ги палят, да ги унищожават и да ги изсипват съдържанието върху почвата с цел да се дадат за скраб“, каза Красимир Димитров.

След като излязат резултатите от взетите проби ще стане ясно дали има риск за почвата и околната среда. Този случай се разследва от прокуратурата и СДВР.

„След приключване на последното почистване на замърсените райони ще бъдат взети почвени проби от страна на Изпълнителна агенция по околна среда и едва тогава след излизането на тези анализи ще може категорично да се каже“, каза София Атанасова – главен експерт в РИОСВ – София.

От екоинспекцията в София припомнят, че има обособени места за изхвърляне на опасни отпадъци. „Нека гражданите да изхвърлят на определените и разрешени за това места, когато не са наясно с това къде следва да бъдат изхвърлени и какъв е редът нека да се свързват с районните администрации“, каза София Атанасова.

Санкции очакват нарушителите, които незаконно изхвърлят отпадъците си. За юридически лица глобите започват от 2 хиляди лв.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар