Има ли ваксина срещу инфодемията и емоционалната зараза?

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Конкурсът за добра журналистика Web Report стартира през февруари и за четвърта поредна година ще търси своите победители в различни категории. “Когато авторите говорят с факти” – мотото на тазгодишното издание на журналистическото състезание, е най-краткото обяснение на посланието на Web Report и стандарта за добра журналистика.

Значимата, проверена информация и обективният и творчески подход са сред най-силните аргументи на авторите да спечелят. Очакваме материалите на новите участници с ентусиазъм, любопитство и изключително компетентно жури, казват организаторите от Dir.bg.

Говорим с оперативния директор на най-големия български интернет портал Иван Брайков. Интервюто с него е първото от поредица разговори за професията и нейния смисъл с членове на журито на Web Report 2021, сред които са имената на топ журналисти в българските телевизии, радио, печатни и онлайн издания.

– Винаги, но особено напоследък, журналистиката е била обект на коментари от хора извън нея – обективна ли е, не е ли, чиста ли е, добра ли е. Как ви се струва – трудно ли се поддържа хигиена на информацията в днешно време и как успявате да го правите в Dir.bg?

– Dir.bg e първата българска онлайн медия и вече 23 години отстоява професионалните и морални принципи на добрата журналистика. Порталът публикува само проверена и достоверна информация, предлага различните гледни точки.

Пандемията от COVID-19 доказа, че хигиената не е само термин от здравеопазването. Така наречената “инфодемия”, фалшивите новини, съзнателната и несъзнателната дезинформация, породени от скрити подбуди или невежество, също могат да бъдат много опасни. Вече има  проучвания, че те са отнели живота на много хора.

Разпространяването на спекулации и слухове, подхранвани от страха на хората и използващи съвременните технологии, каквито са социалните мрежи, изправиха журналистиката пред сериозен проблем. Информацията може да се разпространява като вирус. Понякога обаче е много трудно да се определи коя информация е “здравословна”. Инфодемията е пандемия, за която отговорност носим всички ние.

– Какъв е начинът да се справим с фалшивите новини, които ни заливат?
– В световен мащаб има десетки сайтове за проверка на фактите. Те обаче не са панацея. Ако някой ви каже, че Владимир Путин пуска лъвове на свобода по улиците на Москва, за да накара московчани да спазват карантината, ще му повярвате ли? А да пиете белина за дезинфекция? Едва ли. Но други ще го направят. Въпрос на интелектуално ниво и вътрешна преценка. Ваксината срещу фалшивите новини е във всеки от нас.

Има няколко прости начина да се справим с тях. Проверявайте информацията. Четете докрай. Ако тя е анонимна или се споделя от един източник, внимавайте. “Лекар на приятел на приятел” не е източник. Лошият език и емоционалната зараза също алармират за фалшиви новини. Ако нещо ви ядоса, уплаши или зарадва, бъдете нащрек. Създателите на фалшиви новини знаят, че съобщенията, които предизвикват силни емоции, се споделят най-много. Свръх споделянето в социалните мрежи също е сигнал. Не забравяйте, че някой печели от това.

– Конкурсът на Dir.bg за добра журналистика Web Report стартира преди дни. Защо “добра”? И как да познаем добрата журналистика сред толкова много информация?
– Качеството на журналистиката се определя от различни елементи – истина, достоверност, независимост, значимост, отговорност към обществото… Когато отговаря на това, тя може да бъде определена като добра.

За съжаление, все по-трудно е да я разпознаем в информационната врява от множество гласове, които често нямат нищо общо с журналистиката. Това е една от основните цели на конкурса Web Report – да посочи и насърчи онези журналисти у нас, които продължават да създават качествена журналистика, говорейки с факти.

– Какви материали и автори очаквате да участват?
– Конкурсът от самото си създаване е отворен както за професионалисти, така и за талантливи млади автори. Надявам се тазгодишното издание да достигне до още по-широк кръг автори от цялата страна. Категориите за участие са са Общество, Истински истории, Икономика, Технологии и иновации, Култура и изкуство, Спорт. Новото тази година е, че сред допустимите журналистически творби добавихме и изключително популярния вече подкаст. Отличените подкасти, фото и видеорепортажи ще получат почетни награди.

– Какви са критериите, които ще играят роля при отличаването на най-добрите?
– Журито на конкурса оценява изпратените материали по следните критерии: обективност, пълнота и достоверност на цитираните източници; обществена значимост и отзвук; информативна стойност; журналистическо майсторство и творчески подход.

Снимка: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

– Журито, което ще оценява авторските материали, прави впечатление освен с признати имена на журналисти в него и с факта, че събира конкуренти. Как се спряхте на този състав на журито? Как самите те реагираха на поканата ви?
– За нас е чест, че за поредна година в журито на Web Report участват изявени имена в родната журналистика. Целта на конкурса е да обедини българските медии около идеята, че добрата журналистика трябва да се превърне в приоритет на нашата професионална среда. В този смисъл конкурсът Web Report наистина успява да обедини конкурентни медии и това е чудесно. Колегите реагираха с готовност и ентусиазъм, за което искрено благодарим.

– Това е четвъртото издание на конкурса, какви са наблюденията ви от предишни години – какви материали впечатляват най-много? Разкажете за вашите фаворити сред историите.
– Сред победителите във всяка категория винаги е имало отлични материали. Достатъчно на брой, за да затруднят избора на журито. По традиция най-оспорваните категории са в категориите Общество и Истински истории.

– Има ли млада гвардия журналисти според Вас, които да дадат надежда за добрата журналистика?
– Конкурсът всяка година връчва почетна награда за млад автор. Да, млада гвардия има.

– Какво е нужно на един журналист, за да бъде добър?
– Да бъде честен. Един от слоганите на конкурса Web Report е “Истината е безпристрастна”. Мисля, че това казва всичко. Един журналист е добър тогава, когато е начисто със съвестта си и вярва в това, което прави. А то е да информира безпристрастно останалите. Журналистиката не е просто образование, наука, професия или талант. Тя е кауза, за която се работи с разум и сърце.

………………..

Web Report е конкурс за важните теми, които вълнуват обществото и авторите, които продължават да спазват професионалните стандарти в бурно развиващата се информационна среда.

Водещи имена в българските медии ще четат и гледат, рецензират и оценяват авторските материали: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Антон Хекимян (Директор “Новини, актуални предавания и спорт”, bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и писател, член на УС на СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио “София”, БНР), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Елица Николова (Гл. редактор, списание “Мениджър”), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Асоциацията на спортните журналисти в България), Евгени Димитров (Основател на агенция “Булфото”), Илияна Захариева (Директор “Корпоративни комуникации”, А1).

Официални спонсори на конкурса са A1 и Dundee Precious Metals.

Web Report се провежда с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Медийни партньори на конкурса са БНТ, БНР, bTV Media Group, NOVA, списание “Мениджър”, телевизия ММ и агенция “Булфото”.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар