Има ли в България друга интелигенция, освен опитомената?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Повечето българи искали промяна, – тръбят политолози, социолози, орнитолози, гинеколози и прочие. Така ли? Май имате проблем с очите и с разсъдъка. Управляващите печелят, въпреки някои предвиждания. Как, е друг въпрос, но той никога не е бил дискутиран и разнищван. Нито от опозиция, ако има такава въобще, нито от експерти.

За общественото мнение да не говорим. Такова просто няма. Няма, и не се правете на изненадани, защото допуснахте от ваше име да говорят кафяво-черни медии, призвани да подменят истината. Търпите и гледате върха на обувката си. Хоризонтът не е там, на друго място е…

 

Българите пак чакат промяната да пристигне на Орлов мост на крилете/раменете/шмайзерите на някой друг. Ако може отвън. А ние ще чакаме там с хляб и сол, както вече се е случвало. Българската житейска философия се изчерпва с раболепието, като фактор за оцеляване. Предателството, безсъвестността, подлостта и алчността пък са фактори за кариера и осъществяване на материалните мечти. То други май отдавна няма…

 

За да има промяна трябва преди това да се случат няколко задължителни неща.

 

Гражданите и селяните да проумеят, че всичко ги засяга. Ако има реална борба с корупцията, стотици милиони няма да потъват в двайсетина джоба, а ще намерят по-добро приложение и разпределение. За прозрачност говоря. Например при обществените поръчки. Управляващите все повтарят, че всичко е законно. Само че ние се съмняваме. Защото няма прозрачност. Не знаем колко струват командировките на чиновници, депутатите, министрите и пр. А ги плащаме ние. Защо ги пазят в тайна, щом всичко е законно?

 

Редно е да знаем също какви автомобили разкарват държавните баровци и техните семейства нагоре-надолу, в събота и неделя, по време на отпуски и по време на празници. Да кажат броя на шофьорите и охранителите, техните командировъчни – пак ние ги плащаме. Защо това е тайна?

 

Честно е да знаем техническите параметри, на чиято база се формират цените за строителство на пътища магистрали, околовръстни тангенти, междуселски пътища, градски улици, ремонти на ремонтите и пр. Много е съмнително 6,8 км от столичния кв. „Младост“ до разклона за АМ „Тракия“ да струва 144,6 млн лева. Няма такава цена нито в Германия, САЩ, Франция, Норвегия, Швеция… Има само в Русия, но дори там това е наречено корупция и грабеж.

 

Примерите са много. Грабенето е страхотно. Лошото разпределение на бюджета е факт – доказва го дори постоянният недостиг на средства за здравеопазване въпреки отделените милиарди. Издържаме над 460 болници, над 50 вуза. Естествено е болните и кандидатите за висше да не стигат и няма как това да не доведе до абсурди във финансирането.

 

Събудете се, бе, хора. Грабят ни пред очите ни и ни убеждават да сме благодарни, че все пак няма война. Че не са ни заляли потоци от бежанци. Че Турция още не ни е нападнала като Кипър или Сирия. Вярвате ли на тези глупости?

 

Истинската реална опасност е корупцията. Както и лошо работещата съдебна система, попаднала в прегръдката на прокуратурата, както зайче в хватката на анаконда… Сега ви е все едно дали Гешев ще смени Цацаров или някой друг. Почакайте да почукат призовкарите на вратата ви. Ще е много късно, повярвайте.

 

Конституцията я има само на хартия. Шуробаджанашко и партийно кадруване е парализирало цели институции и ги е превърнало в инструмент за частни, нерядко мафиотски интереси. Фактът, че политиците не успяват да ни убедят в обратното, е достатъчен. Щом населението е вдигнало безпомощно ръце, щом няма и помен от обществена енергия и гражданска съпротива срещу очевидните неправди, значи националното пропадане е факт. Единственото поддържащо средство са помощите, изпращани от двата милиона и нещо българи в чужбина. Над два милиона „бежанци“ на няма и седем милиона население е огромен процент. Толкова хора не сме губили във всичките войни!

 

И ако от Сирия хората бягат от ужасите на войната, кланетата и разрухата, тук бягат от несправедливостта, корупцията, подмяната на демокрацията и изкривената до циничност пазарна икономика. Това устройва ли ви?

 

И стигаме до екзистенциалната питанка: Защо, аджеба, народ, който уж има традиции, с които се гордее, не успява да проумее очевидното? Отговорът е, както човешката история показва: да се случи национално събуждане, трябва да има хора, които да го обяснят достъпно и аргументирано. Както го е правил отец Матей Миткалото, например. Или Левски. От град на град, от село на село, от врата на врата, от човек на човек. Възраждане. С ясно съзнание за цената, която ще платят тези, които се захванат с това дело. Ще бъдат оплювани, обругавани, обвинявани в какво ли не, съдени, преследвани, лишавани от права и работа. Семействата и близките им ще страдат. Не се заблуждавайте.

 

Става дума за не повече от 3-4 процента от населението. За интелигенцията най-вече става дума. Тя е локомотивът, изтеглил човечеството до полетите в космоса и света на компютрите. Така е било и тук. Със скърцане, съмнения, предателства, неблагодарност и присмех, но се е случвало. Шепа апостоли са ни показали пътя и посоката, които днес сме забравили и изоставили.

 

И тук се сблъскваме в проблема – опитомената интелигенция. Предалата/продалата се интелигенция. Обезсилената и демотивираната интелигенция. Къде са прехвалените, накичени с награди, титли и лаври творци? Защо скъсаха връзката с Добри Чинтулов, Ботев, Петко Р. Славейков, Гео Милев и Христо Смирненски? Ами скъсаха я, защото са заети да си скъсват задниците да попаднат в директорски бордове, масонски ложи и държавни хранилки. Освен мастилото и кръвта им пресъхна. И потриват ръчички, че вече няма луди глави като Хайтов…

 

Без духовни водачи всяка нация е просто объркано дете в непроходима гора. Когато няма искра и пламък в сърцата, там се настанява примирението към обстоятелствата. Какво от това, че са налагани от хора, които ни презират и мразят. За тях сме маса от несретници и аутсайдери. Този модел роди политически и икономически чудовища. Даде им лостове и влияние да моделират държавата, да осакатяват мечтите на милиони, да вкарат мисленето в матрицата на страха и лакейството. Ще оцелееш, ако целуваш ръка; ще успееш, ако слугуваш.

 

Догаряме като свещ в ограбена селска черква… И вяра не ни остана. Спасението е да започнем отначало. Първата стъпка е да поговорим със себе си и с хората край нас. И да почнем да казваме истината. Да търпим дъното, където ни слагат всякакви класации, е национално унижение. Да бягаме от страната си, вместо да я защитаваме от хайдуците, е трижди по-голямо национално унижение! Никакви чиновници от Брюксел и Вашингтон няма да ни поднесат промяната. Те гледат своя интерес, така както го гледа и Москва.

 

Ще е трудно, ще трябва да минем през катарзис, ако щете и през съпротива с целия арсенал, който съдържа това понятие. Длъжни сме заради децата си и заради себе си.

 

Политическите сирени, които ни омайват с лъжливите си песни, ни водят към гибел. Животът се дава един път, дявол да го вземе. Защо да минава под диктата на свинечовеците, които смятат, че кочина с молове и чалготеки е подходящо място за родина на българите.

 

Поредните избори показаха поредния отказ да променим нещо. Защо?

 

Огнян Стефанов

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар