Кирил Петков

Има ли газ за зимата, парното ще е много скъпо! Ако няма достатъчно, ще го спрат за бизнеса

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Премиерът Кирил Петков заминава за Азербайджан да преговаря за по-големи доставки на газ.

„Балансът, който ни е предоставен от Българската газова асоциация, показва, че Азербайджан има дефицит от 1,2 млрд. куб. м газ, като се има предвид добива, собственото потребление и договорите за експорт. Което означава, че самият Азербайджан внася газ, за да изпълни договорите си за износ. Дали може да внесе още? По-скоро не може и трябва да се търси размяна на газ от Туркменистан, например“, заяви председателят на АИКБ Васил Велев в студиото на на „Денят ON AIR“.

Той уточни, че дългосрочната и средна цена на газа е била 40 лв., 142 лв. е била през април, през май – 162, а за текущия месец е 186 лв.

 

„Ние държим да има газ на конкурентна цена, да го намерят където искат. Но той може да бъде намерен там, където го има. Ако не получаваме това, което сме заявили, има клауза в договора с „Газпром“ – „вземи или плати“. Ние не стига, че не сме го получили, че сме купили по-скъп газ, но накрая ще платим и това, което не сме получили“, каза Велев пред Bulgaria ON AIR.

 

 

И припомни, че на 10 юли трябваше да има прогнозна цена за август. Гостът приема липсата като „ясен знак, че няма нужните количества“.

„Около 250 лв. вероятно ще бъде цената за следващия месец. Ще имаме нов, огромен скок в цената, а сега е лято, когато цените са най-ниски“, подчерта Велев.

 

И се противопостави на искането на ЕК страните членки да намалят с 15% потреблението на газ.

„Ние няма какво да изгасим и да задържим същото производство. Трябва да ограничим производството или да затворим. ЕК може би ще вземе решение температурата на топене на стоманата да падне на 1000 градуса, вместо на 1500. Ако има газ за зимата, ще е скъп, това ще доведе до много скъпо парно. Хем ще е студено, защото няма да е достатъчно, хем ще е в пъти по-скъпо. Ако няма достатъчно газ, той ще бъде спрян първо за бизнеса„, убеден е председателят на АИКБ.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар