Има напредък в преговорите между фармацевтите и здравната каса за заплащането на аптеките – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Има напредък, вървим към едно по-справедливо разпределение на малкото останали пари. Това каза пред журналисти Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз (БФС).

Определено вървим към съгласие, но преговорите не са приключили, разглеждаме няколко финални варианта. Утре към 10:00 ч. ще има нова среща с БФС, съобщи и.д. управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Момчил Мавров след среща между ръководствата на съсловната организация и на НЗОК.

Фармацевти в различни области в страната протестираха миналата седмица срещу предлаганите промени от НЗОК. Причината за недоволството е идеята за обединяване на цялата терапия на пациента, като в промените попадат и така наречените 100% реимбурсирани лекарства, за които единственият приход за аптеката е таксата за обработка на рецептата, която поема НЗОК. Това е втората среща, след като миналата седмица обсъдиха различни варианти за заплащане на аптеките.

Търсим вариант за процентно разпределение на възнаграждението спрямо стойността на отпусканите лекарствени продукти, което смятаме, че е много справедлив вариант за аптеките. Този вариант отчита най-добре инвестицията, която всяка аптека прави в закупуването на лекарствените продукти и дава възможност за достойно възнаграждение, коментира Мавров. Не знаем на този етап дали има нужда от актуализация на бюджета, каза още той. На този етап няма нови аптеки, подали предизвестията си за прекратяване на договорите си за работа със здравната каса, посочи проф. Мавров, след като в петък той съобщи, че девет аптеки са го направили. По думите му около 2500 аптеки имат договори с НЗОК.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар