Кирил Петков

Има риск от неустойки от над 1 млрд. евро, ако не уредим отношенията си с „Газпром“

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Има риск от неустойки от над 1 млрд. евро, ако не уредим взаимоотношенията си с „Газпромекспорт“, преди възобновяване на доставките. Трябва да има взаимен отказ от претенции. Това коментира за NOVA NEWS Васил Велев, председател на АИКБ.

„Тръбата на Балкански поток влиза в България и тогава отива в Турция. В Турция и Сърбия газът е 100 лева за мегаватчас. У нас е 300 лева, същият газ. Това се дължи на неумението на управляващите и „Булгаргаз“ да преговарят и да постигнат добри конкурентни цени за потребителите“, посочи Велев.

По думите му оптимизмът е започнал да се завръща, щом се е разбрало, че няма да се изключват възможности за доставки на газ. „Много заблуди се изприказваха – например, че ако се възстановят доставките от „Газпром“, ще трябва да плащаме в рубли. Това не е истина, ще плащаме в долари, а те ще си превалутират. Цената на „Газпромекспорт“ се състои от 30% на нивото на азерския газ и 70% на алтернативата, с която искаме да я заменим“, заяви той.

Според него газохранилището в Чирен може да бъде запълнено напълно, а с предоговорени количества да се препродаде на по-висока цена. „Губим няколкостотин милиона всеки месец. Разликата в цената на спот пазара и по дългосрочния договор за тези 30% ще е над 400 лева за мегаватчас. Общо около 240 млн. надплащане за един зимен месец, затова, че не доставяме от „Газпром“, подчерта Велев. И допълни, че текущите цени на газа не могат да бъдат пренесени в цените на продуктите, затова вероятно някои предприятия ще спрат производства.

„Това, че няма НС не прави невъзможно компенсирането. Чрез преразпределение на бюджета може да се намерят средства. Трябва да се направи такова и заради Топлофикациите. 180 млн. лева ще изгуби софийската Топлофикация за юли, август и септември. През зимата ще фалират, ако няма компенсации. Алтернативата е да се вдигне тройно цената за потребителите“, обясни той.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар