Марешки

Има сделка! Марешки се скатава за вота срещу ГЕРБ, те оправят делата му

Веселин Марешки, ГЕРБ
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Лидерът на „Воля” Веселин Марешки се ската от вота на недоверие срещу ГЕРБ. Преди няколко дни той изненадващо каза, че ще гласува „въздържал се”, защото не било време за избори преди Коледа и европредседателството. За да отвърнат подобаващо на жеста, от управляващата партия са се ангажирали да „оправят” делата, които в момента се водят срещу аптекарския бос. За тази задкулисна сделка разкриха пред Фрог нюз източници от парламента.

Решението на Марешки да не клати в този момент управлението на Бойко Борисов подейства като студен душ за привържениците му. Още повече, че те го познават по-скоро като яростен противник на властта, отколкото като загрижен за идващите новогодишни празници човек. Още през септември т. г. той с неподправен патос заговори за вот на недоверие. „Борисов направо да си ходи”, отсече Марешки в началото на септември. И уточни: „Откакто властта пое кабинетът “Борисов” 3, не се е случило нищо добро за държавата, хората, бизнеса”.

Няколко дни по-късно, зам.-председателят на парламента, чийто имунитет е свален заради наказателни дела, се възпламени още повече в един от сутрешните блокове: “Корупция, неработеща съдебна система и мачкане на бизнеса плашат чуждите инвеститори. Чуждите инвестиции са намалели с 1 милиард, а в същото време в Румъния са се увеличили три пъти на няколко милиарда. Това е оценката на света за управлението в България”, каза той.

Марешки се задълбочи в анализа на управлението на Борисов, като определи икономическия министър Емил Караниколов като „пионка”. „Той е от квотата на Патриотите, а е подаден от друго място, уточни още Марешки. След тези откровения, познати до болка на хората, той стигна още по-далече в мечтите си за бъдещето: „Моите депутати биха подкрепили вот на недоверие, ако бъде внесен такъв от опозицията. Само изчакваме още малко и дори ние бихме го инициирали, при това за провал в цялостното управление на кабинета”. Евала, вероятно са рекли мнозина.

Само два месеца по-късно Марешки направи кръгом на амбициите си да демонтира кабинета. Междувременно облаците над политическата му и бизнес кариера все повече се сгъстиха. На шията му увиснаха две обвинения-за принуда и за изнудване на собственици на аптеки. Не е тайна, че наказателните дела срещу него в момента са сложени на трупчета, а за движението им не се чува нищо. Лидерът на „Воля” сигурно си дава сметка, че ако се стигне до съд, тежко му и горко. Като нищо от преуспяващ човек може да го „преквалифицират” в първия осъден български политик. Съдба, която не пожелаваме на никого. Паралелно с това бизнесът му с горива е подложен на ежедневни атака от страна на държавните институции. Те се изреждат един през друг по бензиностанциите му, за да тестват горивата. От време на време пускат по някоя новина, че в бензина му има нещо „гнило”, но после нещата утихват.

Лъжете се, ако си мислите, че Веселин Марешки и шефа на „Лукойл” Валентин Златев са заровили томахавките. Казват, че битката им минава през сърцето на премиера Бойко Борисов. Близки до него признават под сурдинка, че той с интерес следи двубоя на асовете в петролния бранш и нетърпеливо потрива ръце за развръзката. Досущ като в онази приказка: Двама се карат, а трети печели. Валентин Златев открито заподозря, че над лидера на „Воля” „се опъва политически чадър”. На мнозина тези думи се сториха в стил: „Крадецът вика- дръжте крадеца”, особено като се имат предвид горещите чувства между Борисов и Златев, за които нескрито се коментира.

Въжето около врата на зам.-председателя на Народното събрание сякаш се затяга с всеки изминал ден. “Най-голяма е щетата за хазната от измамите с контрабандно гориво. Камионите на един български политик също са били преправени така, че да спестяват от налозите”, разкри днес пред столична медия патриотът Емил Димитров-Ревизоро, председател на комисията за наблюдение на приходните агенции, борба със сивата икономика и контрабандата. Той тактично се въздържа да посочи заподозреният. Вероятно знае, че посланието му ще стигне до когото трябва. Иначе защо ще го хвърля ей така бадева, като можеше да даде чувствителната информация за закононарушението директно на прокуратурата.

При тази ситуация много по-здравословно ще е Марешки да се огледа. Депутатът Живко Мартинов от ГЕРБ изгоря като факла в аферата „Суджукгейт” заради 4 тона салам. В същото време колегата му Делян Добрев не само беше помилван заради шуробаджанашките си изпълнения в Хасково. Даже напротив, съпартийците му го изкараха по-свят и от папата. Проф. Николай Петров си тръгна ей така за няма нищо от здравното ведомство. Обвиненията срещу него се оказаха пунта мара. Невинността му бе доказана от две поредни проверки на военната прокуратура.В същото време упорито се мълчи за папката, която служебният премиер Огнян Герджиков предостави на прокуратурата, президента Румен Радев и Бойко Борисов за съмнителните дела на бившия главен секретар на МВР Георги Костов.

Данните, че е притискал полицейски шефове да подават оставки, с мотива,  че така искат политиците, ни най-малко не трогнаха Борисов и той светкавично го сложи шеф на митницата. Направи го сякаш не толкова заради убедеността му в професионализма, а  напук на тези, които са решили да действат против волята му. Наскоро, обаче  съдия от ВАС написа за Георги Костов в свое решение, че е злоупотребил с власт.  Депутатите от ГЕРБ, обаче си мълчат по темата, нищо че от сутрин до вечер ни набиват в главите какви радетели са за морала и справедливостта.

Марешки би трябвало да е наясно, че задявките му с управляващите, наподобяващи по-скоро игра на котка и мишка, няма да са вечни. Пословичен е двойният аршин, с който гербаджиите подхождат към тези, които са на мушката. Знае се, че се активират само под команда и „отгоре”. Съдбата на заподозрените е различна. Едни ги закотвят на дъното, а други ги изтласкат към върха, без значение в какви грехове са обвинени. Веселин Марешки би трябвало сам да се досети какъв капан му готвят. Добронамерени политици само подсказват, че Валентин Златев и Бойко Борисов са си по-на душа.

Това, че Марешки се врътна като фурнаджийска лопата е напълно разбираемо. И да иска, не може да се прави на герой. Защото му е ясно, че управляващите, барабар с опитомената от тях и модела КОЙ прокуратурата, наистина могат да му съсипят бизнеса. И не само.  Ако това се случи много хора ще останат на улицата без препитание. Веселин Марешки е подложен на шантаж и рекет, на които е почти невъзможно да се устои. Затова не трябва да го обвиняваме, че се огъва. Малко са хората, които имат дупе да се опълчат на мафията. Очевидно той не е от тях…

Катя Илиева, FROG NEWS


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар