“Има такъв народ” внася сигнал за корупция в ЕСО

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Депутатът от “Има такъв народ” Георги Георгиев обяви, че в парламентарната им група е получен сигнал за корупция, свързана с нарушения в обществени поръчки в Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Това стана ясно от интервю в предаването “Студио Хъ” на телевизията “Седем осми”.


Забраниха концесии, заеми, назначения, сделки: БЕХ ли е камъкът на раздора

След като са се запознали с него, от партията са решили да го изпратят до главния прокурор и до КПКОНПИ, както и до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Като член на т.нар. Комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ, Георгиев каза, че ще депозира сигнала за разглеждане и проверка и от нея.

Георгиев показа части от сигнала, който засяга различни обществени поръчки от 2016 г. насам, но в много от тях се появява като изпълнител една и съща фирма. Според документите е нарушен член от Закона за обществените поръчки, според който не може участник в процедура да е подизпълнител на друг.

Прилаганата схема е как някой подава по-ниска ценова оферта, след това се отказва, а поръчката се печели от друга фирма с по-висока цена. Нейн подизпълнител става отказалата се компания, която свършва работата за обявената от нея сума, а с разликата се ощетява държавата, обясни депутатът от “Има такъв народ”.

Според Георгиев това е пример за корупция и “как се правят олигарси в България”. Той не назова име на човек, а в показаните документи има имена на фирми, но каза че и връзката на компанията, която често е влизала в описваната схемата с ръководството на ЕСО, ще се проверява от комисията и органите.

Според него и зад проблемите и скандала с исканите документи от “Булгартрансгаз” за Балкански поток се крие “страх, че могат да се покажат много, много закононарушения за сума почти към 3 млрд. лева.”

Георгиев призова гражданите да изпращат още сигнали за корупция.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар