Импийчмънтът на Тръмп отива за разглеждане в Сената – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Отстраняването на президента Доналд Тръмп премина в следващата си фаза – Камарата на представителите гласува резолюция, с която даде зелена светлина на процедурата и в Сената, предаде БНТ.

За гласуваха 228 конгресмени, против – 193. В документа са заложени двете обвинения срещу Тръмп – злоупотреба с власт и възпрепятстване работата на Конгреса. Сега Сенатът, контролиран от републиканците, ще решава дали да отстрани държавния глава или да го остави на поста. Това ще се случи под формата на съдебен процес, като сенаторите ще влязат в ролята на съдебно жури. Днес по обед – местно време, от специална колегия, ще бъдат изчетени официално обвиненията срещу Тръмп. А същинското начало процеса се очаква следващият вторник. Президентът реагира гневно в туитър и заяви, че сега Сенатът трябва да върши работата на Камарата на представителите.

“Днес творим история – когато служителите минат по коридора – те ще прекрачат исторически праг – като връчат статиите за импийчмънт на президента на Съединените щети – за злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса”, коментира председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

“Президентският импийчмънт може би е най-тежкият процес, заложен в Конституцията ни. Той отменя вота на хората по време на избори. И поставен по този начин – нечестно и прибързано, разяжда нашите институции. Вреди на националното единство и на практика гарантира, че в бъдеще, която и партия да има мнозинство в Камарата на представителите, тя ще се чувства свободна да отстрани президента, ако не го харесва”, казва от своя страна лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар