Имунизацията в България продължава – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Започна ваксинацията и в Силистренско. Днес и утре 80 здравни работници, работещи в трите COVID-отделения на болниците в областта ще бъдат ваксинирани. Имунизацията в областната болница се извършва по график.

На човек са предвидени по 15 минути, като след всеки трима се прави дезинфекция. Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Силистра д-р Енчо Василиев беше първият ваксиниран.

Останалите медицински специалисти, включени в първа фаза от Националния план за ваксиниране се очаква да бъдат имунизирани в средата на януари. Досега желание да се ваксинират са изявили 343 медици от лечебните заведения в Силистренско, което е над една трета от всички в областта.

“И по време на манипулацията, и в момента абсолютно никаква симптоматика. Направи ми впечатление, че дори самото манипулиране е абсолютно безболезнено. Най-накрая стигнахме до най-правилното и отговорно решение на проблема с пандемията COVID-19.  Смело твърдя, че се справихме много добре”, отлично дори, каза д-р Енчо Василев.

“Днес заработват два екипа. В утрешния ден ще работят още два кабинета, в общинските болници в Дулово и Тутракан. Така с тези 80 получени дози ще можем да дадем възможност на първите медици от трите болници и Спешен център да получат своята първа доза”, обясни д-р Теодора Начева

Кметът на Търговище Дарин Димитров се ваксинира срещу COVID-19 днес.

Доктор Димитров е заявил, че се чувства добре след ваксинацията, съобщават от пресцентъра на общината. “За момента нямам някакви странични реакции. Поставям си ваксината не само, за да предпазя себе си и близките си, но и защото искам да дам пример на всички съграждани да го направят при първа възможност. Това е оръжието, което ще ни изведе от пандемията”, заявява кметът.

Димитров разясни, че се ваксинира в качеството си на практикуващ лекар. “Много се коментира кои групи трябва да се ваксинират първи. Чуха се мнения, че това трябва да са политиците, за да покажат, че ваксините са безопасни.

Други пък поддържаха тезата, че това трябва да са лекарите и медицинският персонал. В случая, и като лекар, и като политик, искам да изкажа убеждението си, че в момента ваксините са светлината в тунела. Нека си дадем сметка, че светът е това, което е днес, до голяма степен благодарение на ваксините”, казва д-р Димитров.

Кметът призова гражданите да се доверяват само на достоверните източници на информация. “Какви ли не неща се изписаха в мрежата по отношение на ваксините – че ще ни инжектират наночастици с микрочипове, че ваксината за политиците ще е различна от тази за останалите граждани.

Нека реагираме по-зряло на такива спекулации. Да се консултираме по-често със специалисти, отколкото сляпо да се доверяваме на поредния сайт с неназовани източници на информация”, коментира Дарин Димитров. 

Днес ще бъдат ваксинирани първите 100 лекари и медицински персонал в Монтанско, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Ампулите с ваксините вече са пристигнали в болниците в Монтана, Лом и Берковица и в Регионалната здравна инспекция в Монтана.

Желание да се ваксинират са изявили 176 от общо 449 лекари в област Монтана.

Започна имунизацията и на медиците в Разград. Първата доза на ваксината ще бъде поставена на 130 медицински служители от разградската болница – лекари, сестри, помощен персонал.

“Ще се ваксинират и други специалисти на първа линия в системата на здравеопазването”, съобщи временно изпълняващият длъжността директор на МБАЛ “Св. Иван Рилски” в Разград д-р Петър Тодоров.

Той обясни, че първият ваксиниран лекар е бил началникът на отделението по акушерство и гинекология д-р Мишел Озиолор. По думите на д-р Тодоров, ваксинирането на здравните специалисти трябва да приключи днес, но ако не успеят екипите в имунизационния кабинет на болницата ще продължат работата си и утре. Д-р Тодоров заяви още, че самият той също ще се ваксинира, но през март, тъй като е преболедувал вируса.

“Смятам, че имунизацията е много мощно средство в превенцията и профилактиката на тази лоша болест”, каза д-р Георги Кулишев, началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение, който също бе имунизиран и изрази мнение, че е добре всички хора да се ваксинират.

Горещо да се имунизират всички препоръча и директорът на РЗОК в Разград д-р Камелия Станева, която също получи доза от ваксината, защото по думите й в еволюционен план ваксинацията е спасила човечеството.

Категорична, че ще се ваксинира още днес, бе и директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Ася Генева. “Затова съм тук, съпругът ми д-р Евгений Генев като член на екипа на разградската болница също мина през имунизационния кабинет”, каза д-р Генева.

Тя посочи, че втората доза от ваксината за медиците в област Разград ще бъде получена към края на януари. По думите й, досега желание да се ваксинират са заявили 520 лекари и медицински специалисти от цялата област, но списъкът е отворен и броят им непрекъснато се променя.

Областния управител Гюнай Хюсмен, който посети с екипа си имунизационния кабинет сподели, че днешният ден е знаков, това по думите му, е първа крачка към подобряването на живота в областта. Той подчерта, че ако лекарите кажат, веднага би се имунизирал, но тъй като също е преболедувал вируса нуждата му от ваксинация е след няколко месеца.

337 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2369 теста, от които 1012 са PCR тестове, а 1 357 – антигенни. Чрез PCR са установени 189 положителни проби, а чрез антигенни тестове – 148.

Починали са 87 души, а излекувани са 1475. Общо 5511 пациенти с коронавирус остават в болница, от които 504 са в интензивни отделения. Най-много са новозаразените в София – 72. Следват Варна с 28 и Шумен с 24 нови случая.

Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 8746. Нови 23 случая са регистрирани през последните 24 часа.

Междувременно продължава ваксинацията срещу COVID-19 в страната. За последните два дни са се ваксинирали повече от 1000 медици на първа линия. Все още няма данни някой от имунизираните да е проявил странични реакции след поставянето на инжекцията, съобщи Нова телевизия.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар