Имунолог: Колективният имунитет се получава с ваксина, а не с масово преболедуване – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Колективният имунитет се получава най-вече, когато има ваксина срещу дадено заболяване. Ако над 80% от населението е ваксинирано, тогава се създава такъв имунитет. Това каза консултантът по клинична имунология проф. Елисавета Наумова в ефира на БТВ.

“Не трябва да се сещаме за имунната си система, само когато има пандемия, а трябва да мислим за нея през целия си съзнателен живот”, каза още Наумова.

По думите й няма доказателства, че ако масово преболедуваме COVID-19, ще се създаде колективен имунитет. СЗО също е излязла със становище, че такова нещо не се очаква да се случи само от спонтанното преболедуване.

Малко са имуномодулаторите, за които се знае, че са ефикасни. Те обаче трябва да се прилагат само от специалисти и само когато се знае, че има някакъв дефицит в някои от звената на имунната система, поясни консултантът по клинична имунология, каза още Наумова.

По думите й се наблюдава безразборно приемане на хранителни добавки за имунната система от хората.

“Ако минаваме през настинките и грипа сравнително леко, това означава, че имунната ни система е добра. Тогава и хората не търсят лекарска помощ”, добави тя

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар