Инвестициите са направени в 3-те най-големи руски енергийни фирми – „Газпром“, „Роснефт“ и „Лукойл“

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Kingdom Holding Co. (KHC), един от най-известните инвеститори в Саудитска Арабия, е налял стотици милиони долари в руски енергийни компании между 22 февруари и 22 март, разкри групата в декларация до борсовия регулатор, пише FT.

Компанията, мажоритарно притежавана от принц Алуалид бин Талал, е инвестирала, въпреки че западните лидери непрекъснато се опитват да увеличават натиска върху Москва и налагат постоянно санкции срещу държавата агресор от края на февруари.

Инвестициите, на стойност около 500 млн. долара, включват 364 млн. долара в “Газпром”, 52 млн. долара в “Роснефт” и 109 млн. долара в “Лукойл”.

Принц Алуалид, саудитски милиардер, беше задържан през 2017 г. в хотел Ritz-Carlton в Рияд, заедно с други магнати и кралски особи, в т.нар. от властите корупционна операция.

Критиците казаха, че това е игра на престолонаследника Мохамед бин Салман, за да консолидира позицията си срещу влиятелната стара гвардия. Държавата каза, че е изтеглила 100 млрд. долара от нечестни схеми.

Принц Алуалид, чийто дядо основава Саудитска Арабия, беше освободен след постигане на споразумение с правителството, въпреки че никога не е разкривал подробности. Други магнати бяха освободени, след като прехвърлиха средства или частично отстъпиха контрола върху своите компании на правителството.

Държавният инвестиционен фонд съобщи, че е придобил 16.8% дял в Kingdom Holding през май, месеци след руските инвестиции. Но би било малко вероятно огромна саудитска компания да направи големи инвестиции в Русия без благословията на правителството, предвид натиска на Запада върху Москва, пише FT.

Други инвестиции, оповестени в неделя, включват 220 млн. долара във Phoenix Group, британска пенсионна и спестовна компания, и 221 млн. долара в инвестиционния мениджър M&G. Направени са били и инвестиции в Uber, Lyft, Alibaba и BlackRock TCP Capital. Kingdom Holding заяви, че това е част от тригодишна инвестиционна стратегия на обща стойност 3.4 млрд. долара. Компанията има инвестиции във веригата хотели Four Season и също така притежава дял в Twitter.

Саудитска Арабия насърчава тесните връзки с Русия, като и двете страни си сътрудничат в ОПЕК+ за производството на петрол. Връзките на Кралството с Вашингтон са обтегнати, откакто президентът Джо Байдън дойде на поста, след като по време на кампанията се зарече да превърне Саудитска Арабия в пария (презряна държава), заради убийството на журналиста Джамал Хашоги от саудитски агенти. ЦРУ каза, че принц Мохамед е отговорен за операцията „залавяне или убийство“ на Хашоги – нещо, което принцът отрече.

Оттогава насам Байдън явно се отказа от обещанието си и посети страната през юли. Американският президент се срещна с принц Мохамед, настоявайки за повече производство на петрол, за да овладее цените и инфлацията.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар