“Индикатор, че сме на прав път”: Калин Стоянов и германската му колежка на “Капитан Андреево”

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Българският служебен министър на вътрешните работи Калин Стоянов и германският федерален министър на вътрешните работи и родината Нанси Фезер посетиха граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) “Капитан Андреево”.

Снимки от посещението на Фезер ВИЖТЕ ТУК >>>

Пред журналисти министър Стоянов посочи, че посещение на германски федерален министър у нас не се е случвало от далечната 2008 г. Това според него е индикатор, който ни показва, че сме в правилната посока. Фезер пък отбеляза, че Германия застава зад пълноправно членство на България в Шенген, тъй като сме покрили критериите още миналата година. 

На място вътрешният министър запозна германския си колега с работата на граничните власти на пункта и с дейността на Тристранния център за полицейско и митническо сътрудничество. Пред журналисти след това той благодари на Фезер за подкрепата ѝ за влизането на страната ни в Шенген. 

“Искам да уверя всички, че ситуацията по българо-турската граница продължава да е изключително спокойна – от началото на годината границата нелегално са опитали да минат 7000 чужденци, като за същия период на миналата година броят им е бил 27 000. Показахме на нелегалните мигранти, че изобщо не трябва да тръгват насам, защото няма да могат да прекосят границата”, смята вътрешният министър.

По думите му Пактът за миграция е от съществена важност, тъй като “това е документ, който дава възможност за солидарна отговорност на всички държави”. 

“За федералното правителство беше от решаващо значение България да изпълни критерии, поставени от ЕК за шенгенското пространство. Според нас тези критерии бяха покрити още миналата година, затова ние категорично заставаме като правителство зад пълноправното членство на страната в Шенген“, заяви от своя страна германската министърка Нанси Фрезер.

Тя подчерта, че “Капитан Андреево” е най-натоварената граница в целия Европейски съюз”. 

“Ролята на “Фронтекс” като агенция за защита на границите е голяма и важна”, смята Фезер, която добави, че по границите, извън помощта на “Фронтекс”, самите държави-членки носят отговорност за външните си граници”.

На въпрос от журналисти от Германия за случаите за насилие и нарушаване на човешките права на мигранти, показвани в техни разследвания от българската граница, Калин Стоянов увери:

“От момента, в който поехме МВР през юли миналата година, такива случаи са единици. Всички случаи се разследват под надзора на специални случаи и нито един случай няма да остане неразкрит, защото искаме да спазваме правата на гражданите”.


Снимка: БТА

Той определи скандала с бившия главен секретар Живко Коцев като “тежка репутационна щета за Министерството на вътрешните работи”: 

“Нашата задача сега е максимално бързо да оправдаем очакванията на българските граждани и на нашите европейски партньори. Искам да поздравя ДАНС, прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията, които през последните месеци бяха остро критикувани. С тази тяхна операция те показаха, че могат да действат в синхрон и да стигнат до най-високите етажи на властта”. 

Фезер пристигна малко след 11.30 часа днес, като в социалните мрежи Калин Стоянов публикува кадри от посрещането ѝ. 

В края на февруари изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) Ханс Лейтенс също посети ГКПП “Капитан Андреево”. През март стартира съвместната операция на “Фронтекс” и Главна дирекция “Гранична полиция” по утрояване на граничните служители на ЕС по българо-турската граница, съобщиха тогава от пресцентъра на “Гранична полиция”.


Снимка: БТА


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар