Индия забави доставки на милиони дози от ваксината на “АстраЗенека” за Великобритания

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Повече от половината от пълнолетното население в Англия е получило първа доза ваксина срещу Covid-19, съобщи днес здравната служба, след като вчера бяха разпределени 708 927 първа и втора доза ваксини, предаде Ройтерс. Девет от десет души, които са на 65 години и по-възрастни, са се възползвали от възможността да се имунизират.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок каза днес пред парламента, че Великобритания ще трябва да забави ваксинационната кампания идния месец поради забавени доставки на милиони дози от ваксината на “АстраЗенека” от Индия и необходимостта да бъде тествана стабилността на 1,7 милиона дози, без да посочи обаче производителя.

Здравните власти предупредиха, че програмата по ваксиниране може да бъде изправена пред значително намаляване на доставките от 29 март нататък.

Великобритания използва ваксини на “ПфайзерБионтех” и на “АстраЗенека”, като 10 милиона дози от 100-те милиона, поръчани на “АстраЗенека”, идват от Индийския серумен институт. Институтът каза, че преди няколко седмици е доставил 5 милиона дози на Великобритания, но изтъкна, че в договора не е посочен срок за доставката. Ръководителят на Серумния институт Адар Пунавала каза, цитиран от в. “Дейли телеграф”, че доставките зависят от това колко дози ще разреши индийското правителство да бъдат изпратени в Обединеното кралство.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън заяви, че поставяните във Великобритания ваксини на Оксфорд/”АстраЗенека” и “Пфайзер” са безопасни и добави, че утре той ще се ваксинира с препарата на “АстраЗенека”, предаде Ройтерс.

“Оксфордската ваксина е безопасна и тази на “Пфайзер” също е безопасна. Това, което не е безопасно, е да се разболееш от ковид и тъкмо затова е важно всички да се ваксинираме веднага щом дойде нашият ред”, каза Джонсън на пресконференция на “Даунинг стрийт”.

“Всъщност утре (петък, 19 март) и аз самият ще бъда ваксиниран, а центърът, в който ще ми бъде поставена ваксината, сега използва ваксината на Оксфорд/”АстраЗенека” . . . и аз ще бъда ваксиниран с нея”, каза Джонсън.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар