Индия планира да построи нова военноморска база в архипелага Лакшадвип

Индия планира да построи нова военноморска база в архипелага Лакшадвип

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Индия обяви, че планира да построи нова военноморска база в архипелага Лакшадвип в момент, в който напрежението между Делхи и Малдивите се засилва, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Индийските ВМС съобщиха, че ще построят база на Миникой – най-южният остров от архипелага, който се намира на 130 км северно от Малдивите.

“Базата ще увеличи оперативния обхват и ще улесни оперативните усилия на индийските ВМС за борба с пиратството и наркотрафика в западната част на Арабско море. Тя ще повиши и капацитета на индийските ВМС да носят главна отговорност в региона и ще подобри връзките с континенталната част на страната”, се казва в изявление на армията.

Индия вече има една база в архипелага Лакшадвип, която се намира на остров Каварати.

Напрежението между Индия и Малдивите се изостри, откакто миналата година за президент на островната страна бе избран Мохамед Муизу. След като встъпи в длъжност, той посети Китай, преди да направи визита в Индия. Муизу заяви, че малката територия на страната му не дава право на никого да упражнява тормоз срещу нея. Повод за думите му очевидно бяха разпространяваните в индийските социални мрежи призиви за бойкот на туризма в островната държава.

Глобалните сили се борят за влияние в Индо-тихоокеанския регион, а Делхи и Пекин се стремят да спечелят симпатиите на Малдивите, които имат традиционно близки отношения с Индия.

Мохамед Муизу се зарече да сложи край на политиката Индия да бъде поставяна на “първо място”.

Миналия месец Муизу поиска Делхи да изтегли военнослужещите си, разположени в Малдивския архипелаг. Смята се, че там има най-малко 75 души индийски военен персонал, ангажиран с изпълнението на хуманитарни мисии. Задълженията им включват транспортирането на пациенти от отдалечените острови и спасяването на хора по море, отбелязва АП.

Очаква се първите индийски военни да напуснат архипелага на 10 март, а останалите ще се изтеглят на 10 май, се казва в изявление на малдивските власти от 3 февруари. Въпросното решение е част от споразумение по широк кръг от двустранни въпроси.

По-рано индийското външно министерство заяви, че на среща на високо равнище в Делхи двете страни са се “договорили да изготвят взаимно приложими решения, които да позволят продължаването на експлоатацията на индийските авиационни платформи” за предоставянето на хуманитарни услуги на Малдивите.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар