Индия увеличи бюджета за отбраната на 71,6 млрд. долара на фона на напрежение с Китай

Индия увеличи бюджета за отбраната на 71,6 млрд. долара на фона на напрежение с Китай

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Индия предложи днес бюджет от 5.94 трилиона рупии (72,6 милиарда долара) за отбраната през идната фискална година 2023-24, което е с 13% повече от първоначалните изчисления за миналата година. Целта на увеличението е да се осигурят повече изтребители и пътища по границата на Индия с Китай на фона на напрежение между двете държави, предаде Ройтерс.

Министърът на финансите Нирмала Ситхараман отпусна 1,63 трилиона рупии за разходи за отбраната, като закупуване на нови оръжия, самолети, военни кораби и друга военна техника, от обявените близо 550 милиарда долара от общите федерални разходи в годишния бюджет за 2023-24 г., влизащ в сила през април.

За заплати и други възнаграждения за военните ще бъдат отпуснати 2,77 трилиона рупии, а 1,38 трилиона рупии ще бъдат заделени за пенсии на пенсионирани военнослужещи. Допълнителни средства ще се отпуснат за покриване на разходи от различно военно естество, каза министър Ситхараман. Тя също така отбеляза, че бюджетът за отбраната за настоящата фискална година, приключваща през март, е увеличен на 5,85 трилиона рупии от първоначално изчисления бюджет от 5,25 трилиона.

През последните няколко години премиерът Нарендра Моди увеличи разходите за военно модернизиране, като постави акцент върху усилията на правителство да стимулира родното производство с цел предоставяне на оборудване на силите, разположени по двете конфликтни граници на страната, отбелязва агенцията.

Общият бюджет за отбраната на Индия, възлизащ на около 2% от БВП на страната, е по-малък от този на Китай, възлизащ на 1,45 трилиона юана (230 долара милиарда), отпуснати за 2022 г., което Ню Делхи възприема като заплаха за съседните на Китай Индия и Япония.

“Общото увеличение на бюджета за отбраната е според очакваното, но вероятно е по-ниско от това, което въоръжените сили искат за подобряване на оперативните си способности”, каза бившият финансов съветник по продоволствените въпроси в министерството на отбраната Амит Каушиш.

Индия планира да инвестира близо 242 милиарда рупии (3 милиарда долара)в изграждането на военноморски флот и 571,4 милиарда рупии (7 милиарда долара) в обществени поръчки за военновъздушните сили, включително за закупуване на повече самолети, според документи за новия бюджет.

Във въоръжените сили на южноазиатския гигант служат 1,38 милиона души, като голям брой от тях са разположени по границите с притежаващите ядрено оръжие съперници на Индия – Китай и Пакистан, припомня Ройтерс.

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар