Инж. Чавдар Стойнев: Ако затворят ТЕЦ “Република”, около 2000 души остават без работа

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За втори пореден ден енергетиците и миньорите от област Перник излязоха на мирен протест на републиканския път за Кюстендил в района на автогарата в Перник. В съботния ден работниците отново изразиха своето недоволство от решението на правителството да внесе плановете за справедлив преход.

По време на протеста изпълнителният директор на топлофикацията инж. Чавдар Стойнев призова перничани да обединят усилията си в борбата за оцеляването на централа. “В момента дружеството осигурява препитанието на около 500 човека и техните семейства. Като прибавим и тези, които работят в съпътстващите фирми към нашето дружество, то става ясно, че около 2000 човека може да загубят работните си места, ако затворят ТЕЦ “Република”.”, посочи инж. Стойнев.По думите на директора на топлофикационното дружество в случай, че се стигне до затварянето на “Топлофикация Перник” около 20 000 домакинства, детски градини, училища, учреждения и здравни заведения ще останат без възможност да си гарантират надеждно и сигурно отопление през зимата на най-достъпната цена. Той заяви, че алтернативата за отопление с електроенергия не е приемлива, особено за жилищните блокове, чиито инсталации не са пригодени за подобно натоварване. Инж. Стойнев посочи, че в момента “Топлофикация Перник” предлага най-ниската цена на топлоенергията в страната.


Инж. Стойнев коментира, че днешният мирен протест е и знак на солидарност с колегите им от Стара Загора.

В съботния ден протестиращите отново коментираха, че вчерашното решение на правителството, не ги удовлетворява. Работниците напомниха, че нееднокрако са канили Министерството на енергетиката да дойдат и да видят какво се прави за намаляване на емисиите в атмосферата.

Събралите се граждани носиха плакати с надписи “Искаме работа, не подаяния”, “Не убивайте енергетиката в България”, “Трансформация, не ликвидация” и др.

Синдикалният лидер от ТЕЦ “Бобов дол” Ивайло Димитров, който беше на протеста на енергетиците край Дупница, заяви:

“Само 2 часа издържаха обещанията, които зам.- министърът на енергетиката даде на среща в Кюстендил, на която обсъждахме абсурдния териториален план за областта. Исканията ни са ясни, нека правителството да изпълни взетото от парламента решение. Засега те упорстват, но да не се окаже, че от синдикален, протестът ще прерасне в политически”. 


Снимка: Фейсбук

Днес протестът продължава. Около 1 600 души са пряко засегнати от въпроса, а 10 000 души са свързани с тях. “Искаме да запазим работните си места. Нашите деца да останат в България. Ние не искаме да ходим в чужбина, искаме да останем тук”, коментират протестиращите.

Въпреки че е премахнат срокът за закриване, протестиращите не са съгласни и с предложението за намаляване на мощностите на топлоелектрическата централа. Според тях няма друга възможност за устойчива заетост, което ще доведе до обезлюдяване на региона.

Още на обсъждането на териториалния план изпълнителният директор на ТЕЦ “Бобов дол” инж. Любомир Спасов обяви, че вече направените инвестиции на централата надхвърлят средствата, предвидени по плановете за региона, а тепърва им предстоят още. “Оставете ни да работим” беше категоричен инж. Спасов.

Също тогава кметът на Кюстендил заяви, че средствата са крайно недостатъчни за състоянието на областта.

Към днешна дата яснотата става все по малко предвид, че все по ясно се очертава скоростно намалява на мощности до 2030 г., след което ще останат минимални за критични нужди. Ако все пак нещо е ясно, то е, че без конвенционални централи и дума не може да става за енергийна сигурност, а темата е заобиколена с нереалистични проекти в териториалните планове.

Протестът е обявен като безсрочен и граждански.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар