Иновациите и намаляване на вредата от тютюна

Иновациите и намаляване на вредата от тютюна

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: Филип Морис Интернешънъл

Иновациите и намаляване на вредата от тютюна

Тютюнопушенето е един от най-сериозните здравни проблеми по света. По данни на СЗО над 8 милиона души умират годишно от заболявания, свързани с тютюнопушенето, като 1,2 милионa от тях са пасивни пушачи. Това се дължи в много голяма степен на вредните и потенциално вредни вещества (ВПВВ), които се отделят в цигарения дим при процеса на горене на тютюна в конвенционалните цигари.

Най-добрият избор за пушачите е пълният отказ от употребата на изделия, съдържащи тютюн и/или никотин. За непушачите е най-добре никога да не започват да пушат. За всички онези пълнолетни пушачи обаче, които иначе биха продължили да пушат, съществуват по-добри бездимни алтернативи на горимите цигари – като устройства за нагряване на тютюн и електронни цигари.

Горене на тютюна при цигарите – от 400° до 800°С


снимка: Филип Морис България

При запалването на една цигара тютюнът гори при температури от 400° до 800°С. При този процес на термична деструкция, известен като пиролиза, се образуват дим и пепел. Цигареният дим съдържа около 6000 вещества, от които 100 са определени като вредни или потенциално вредни. Именно тези вещества, а не никотинът, са основните причинители на заболяванията, свързани с тютюнопушенето.


снимка: Филип Морис България

При горенето в цигарения дим се отделят катрани и фини твърди частици, които при вдишването полепват по вътрешната повърхност на белия дроб и с акумулирането си пречат на нормалната му функция. Вредата от натрупването на тези частици е с толкова големи и дълготрайни последствия, че са необходими години отказ от тютюнопушенето, за да се възстанови поне частично нормалното функциониране на белия дроб и рискът от развитие на заболяване да започне да намалява. Нагряване на тютюна при контролирани температури

При устройствата за нагряване на тютюн също се използва истински тютюн, но за разлика от цигарите, тук няма горене, а контролирано нагряване до по-ниски температури, при което се отделя аерозол. Това е водна пара, която съдържа никотин и 95 % намалени концентрации от вредни и потенциално вредни вещества в сравнение с цигарения дим. Аерозолът, отделен при употребата на устройствата за нагряване на тютюна, не съдържа твърди частици, тъй като няма горене, и не се разпространява във въздуха по същия начин като цигарения дим.

Нагряване на никотинова течност – до 250°

Електронните цигари не нагряват тютюн, а никотинова течност до температури до 250°С. При тях също не настъпва процес на горене и не се образува цигарен дим, а се отделя аерозол – водна пара, съдържаща никотин и други вещества, значително намалени в сравнение с тези в цигарения дим.

Важно е да се отбележи, че бездимните продукти не са продукти без риск и са предназначени само за пълнолетни пушачи, които в противен случай биха продължили да пушат.

С подкрепата на:
Филип Морис


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар