Интелектуалци и политици: Рашидов да бъде отстранен

България, Общество, Политика, протест
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Борисов - РашидовДСБ и депутати от Гражданския съвет на Реформаторския блок застанаха зад искане на интелектуалци за отстраняване на Вежди Рашидов като министър на културата. Това обяви пред журналисти в парламента лидерът на партията Радан Кънев. Поводът е отворено писмо до премиера Бойко Борисов на над 200 интелектуалци, университетски преподаватели, хора на културата, юристи с искане за освобождаването на Рашидов от министерското кресло.

Тъмносините и Гражданският съвет обаче адресират апела си към премиера Борисов, защото, по думите на Кънев, Вежди Рашидов не разбира какви щети е нанесъл и нанася на българската култура.

“Обръщаме се към премиера Борисов и казваме нещо просто – или България има проблем със свободата на словото, независимостта на медиите, и в такъв случай трябва да се реагира незабавно като се отстрани министърът на културата. Ако премиерът смята, че България няма проблем със свободата на словото, означава, че трябва да предприемем адекватни политически действия към власт, правителство и премиер”, обяви лидерът на ДСБ, цитиран от БТА.

В отговор на въпрос на БТА Радан Кънев обаче не пожела да уточни какви са тези политически мерки, като само добави – “Нека да им дойде времето, надяваме се, че премиерът ще се съобрази и ние няма да сме принудени да се отнасяме с него като с човек, който е отговорен за потъпкването на свободата на словото”. Кънев подчерта, че Борисов трябва да се съобрази с хората, които са се подписали под писмото, а не с партията ДСБ – второто става на избори.

Мартин Димитров от Гражданския съвет напомни патоса, с който министър Рашидов е защитавал музея на Тодор Живков в Правец. Но, за съжаление, коментира той, този патос го няма, когато става дума за свободата на словото.

Художникът Владо Руменов публично критикува “унищожителния Закон за културното наследство”. Последва остра реакция от страна на министъра на културата, както и уволнение на Руменов от Националната галерия.

“Реагирах не на предаването или на човека, който го води, а на човека, който изля една камара клевети по мой адрес”, обясни културният министър. Рашидов заяви, че няма нищо общо с уволнението и дори помоли художникът да бъде възстановен на работа.

Източник: Dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар