Кирил Петков лъжа

Интерконекторът загробен от правителството на ПП

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
В доклад от инж. Лиляна Петрова, началник на Дирекция за национален строителен контрол от 1 август 2022 г. до Гроздан Караджов в МРРБ се казва, че в ДНСК липсва информация за степента на готовност на оптична свързаност и ползването на SCADA системата, която е от съществено значение за функционирането на газопровода.

ДНСК опровергава правителството на “Промяната” за бързото строителство на съоръжението

На места няма път за противопожарни цели, липсва мълниезащита

Акт 15 ще се забави

Редакцията на “Труд” разполага с кореспонденция и доклади между Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ДНСК, както и становища от “Напоителни системи”, от които се разбира, че по строителството на интерконектора България-Гърция липсват чертежи и има “сериозни съмнения за наличие на съществени отклонения от издадените книжа”.

Правителството на Кирил Петков и Асен Василев не само, че не е бързало със строителството на интерконектора за газ Гърция-България, но е оставило в пълен хаос документацията на съоръжението, а от Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) са констатирали на места отклонения при тръбата над 4 метра от предварително одобрените коти, коментираха пред “Труд” дългогодишни експерти, запознати с материалите от последните месеци по изграждането на “Междусистемната газова връзка Гърция-България”. “Интерконекторът буквално е загробен от правителството на “Промяната”, а говоренето за спешно строителство само е оставило проблеми с противопожарната сигурност и експлоатацията на съоръжението”, заявиха пред “Труд” строителни инженери във връзка с последните документи.

Още по-фрапиращото според наличната информация от 1 август 2022 г. е, че ще има забавяне на Акт 15 на съоръжението, заради отстраняване на нередностите по строителството.

Така документи от и до регионалното министерство и становищата на строителния контрол опровергават изявленията на Кирил Петков само четири дни по-рано – от 29 юли, за “ускореното строителство на газовата ни връзка с Гърция”, както и че “до края на август интерконекторът трябва да има Акт 16”. Нещо повече, на 9 юли “Труд” съобщи, че широкото рекламиране на откриването на “Междусистемната газова връзка Гърция-България” от Кирил Петков, всъщност се случва на празна тръба, защото съоръжението още не е готово.

На 1 август в доклад до регионалния министър в оставка Гроздан Караджов началникът на ДНСК инж. Лиляна Петрова посочва, че в строителния контрол е постъпило писмо от министерството на земеделието с дата 20 юли и “съгласно него са извършени предварителни огледи на строежа от представители на “Напоителни системи” ЕАД-клон Хасково”. От там са алармирали, че има необходимост от възстановяване на съоръжения, собственост на “Напоителни системи” ЕАД. В документа от ДНСК се посочва, че на 15 юли 2022 г. от Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” (ПБЗН) са установили следното за част от строителството на подобект “Газоизмервателна станция Стара Загора”: не е довършено изграждането на път за противопожарни цели, не е довършено и външното водоснабдяване за пожарогасене, не е изпълнена и предвидената в одобрения проект огнезащита на стоманените конструктивни елементи на техническото помещение на измервателната и аналитична станция.

Подобни констатации, свързани с противопожарната безопасност са направени от ПБЗН и за подобект до село Стамболово, Хасковско, а на подобект “Линейна част” и “Външни връзки” на територията на “Кранов възел 3” не е довършено изграждането на мълниезащита. Отново от доклада на ДНСК до министъра на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов става ясно, че горните забележки на специализираните контролни органи “са предпоставка за забавяне на съставянето на Акт 15 за установяване годността за приемане на строежа от страна на участниците в строителството, в случай че строителят не предприеме действия за срочното им отстраняване”. На финала на притеснителния доклад от ДНСК се акцентира и върху информацията, че “в ДНСК липсва информация за степента на готовност за оптична свързаност и ползването на SCADA системата и свързаните с нея подсистеми, което е от съществено значение за функционирането на газопровода”.

Енергийни експерти, до които “Труд” се допита, дадоха примери, че системите SCADA са усъвършенствани комуникационни системи, които дават достъп до статуса на газопровода по всяко време. Те събират данни по целия газопровод, включително от компресорни станции и вентили и я препращат към централизирана контролна станция.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар