Инфлацията в САЩ е нараснала през януари

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Предпочитаният от Управлението за Федерален резерв (УФР) на САЩ показател за измерване на инфлацията е нараснал през януари, което е поредният знак, че забавянето на растежа на потребителските цени в САЩ се случва неравномерно от месец на месец, съобщи Асошиейтед прес.

Правителството оповести днес, че цените са се повишили с 0,3 на сто от декември до януари, което е растеж спрямо 0,1 на сто през предходния месец. По-обнадеждаващото е, че цените са скочили с едва 2,4 на сто спрямо същия период на предходната година, което е понижение от отчетения годишен темп от 2,6 на сто през декември и е най-слабото увеличение от близо три години.

Охлаждането на инфлацията на годишна основа със сигурност ще бъде приветствано от Белия дом на фона на кампанията на президента Джо Байдън за втори мандат, пише БТА.

Въпреки че повишението на средните заплати през последния месец е изпреварило инфлацията, много американци са останали разочаровани, че цените все още са над нивото, на което са били преди избухването на инфлационната спирала преди три години.

Това чувство на разочарование, което е явно в много проучвания на общественото мнение, може да се окаже заплаха за преизбирането на Байдън.

Инфлацията, измерена чрез предпочитания показател на УФР, е намаляла стабилно миналата година, след като достигна пик от 7,1 на сто през лятото на 2022 година, но остава над годишната цел от 2 на сто.

Изключвайки нестабилните разходи за хранителни стоки и енергия, цените са скочили с 0,4 на сто от декември до януари, което е растеж спрямо 0,1 на сто предходния месец.

По отношение на предходната година основната инфлация се е повишила с 2,8 на сто спрямо 2,9 на сто през декември.

Януарската инфлация отразява и факта, че компаниите често повишават цените през първите два месеца на годината, поради което януарските и февруарските цени остават високи спрямо останалата част от годината. Разходите за болнични и лекарски услуги също са нараснали, за да компенсират значителните увеличения на заплатите на медицинските сестри и други здравни работници.

Тази тенденция може да задържи инфлацията висока през идните месеци. Повечето анализатори обаче очакват в началото на пролетта цените да се върнат към по-умерен темп на растеж, както се случи през втората половина на 2023 година, когато инфлацията спадна до годишен темп от 2 на сто.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар