Израел към Зеленски: Моментът не е подходящ да идвате!

Информатор: Зеленски е минат по рейтинг в Украйна с 10%

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Доверието на украинското население към главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужни надхвърли това на президента на страната Владимир Зеленски. Това показват резултатите от проучване, проведено от социологическата група „Рейтинг“, съобщи украинското издание „Информатор“.

Според проучването 63% от респондентите напълно се доверяват на Залужни, 19% „по-скоро му се доверяват“. Така общият рейтинг на доверието на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна е 82%. Съответната цифра за Зеленски е 72%, от които само 39% от украинците се доверяват напълно на президента на Украйна, други 33% „по-скоро вярват“.

Скот Ритър: Зеленски е вече най-маловажният лидер в света

На трето място в рейтинга е председателят на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов, чийто рейтинг на доверие е общо 54%.

Резултатите от проучването показаха още, че ако в страната се проведат президентски избори, нито настоящият президент, нито главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна биха могли да спечелят на първия тур.

Според резултатите от проучването Зеленски би получил 47,4% от гласовете на първия тур, Залужни – 30,7% от гласовете. На втория тур 42% от анкетираните биха гласували за Зеленски, а 40% за Залужни.

Financial Times: Залужни предприе нов ход спрямо Зеленски

В същото време мнозинството от украинците (76%) са убедени, че президентските избори трябва да се проведат след края на конфликта.

Това проучване е проведено от 3 до 7 ноември тази година сред 2 хиляди респонденти на възраст над 18 години в цяла Украйна.

По-рано, на 30 ноември, беше съобщено, че депутатите от Върховната Рада са подписали декларация за недопустимостта на провеждането на избори във военно време. Беше посочено, че парламентаристите са приели декларацията, „за да не разделят страната и нацията“, тъй като в страната, след изявления на външния министър Дмитрий Кулеба за възможността за провеждане на избори през пролетта, „предизборната кампания всъщност започна .”

Преди това, на 20 ноември, вестник The Guardian писа, че въпреки че Зеленски е изключил възможността да се гласува следващата пролет, предвид конфликта със Залужни, той е имал опасения относно политическото единство на ръководството на страната по време на боевете .

На 19 ноември турският политолог Хакан Аксай предположи, че ако президентските избори в Украйна не се проведат, западните страни ще могат да провокират преврат, в резултат на който Залужни може да стане лидер . Експертът посочи, че непримиримата позиция на Зеленски относно продължаващите военни действия се противопоставя на неотдавнашното изявление на Залужни за невъзможността за победа на бойното поле.

Зеленски беше избран за държавен глава през пролетта на 2019 г. Украйна е във военно положение от февруари 2022 г. Според него президентските избори са забранени, но ако парламентът подкрепи съответните законодателни промени, изборите са възможни.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар