Война

Информацията за това, че украински военни се крият зад цивилни, не е нова

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вероятно ще съжалявам за този статус, но все пак.

В апартамента ни в София живее украинско семейство. Предполагам, няма нужда да уточнявам, че живее напълно безплатно, а сметките покривам аз.

От 4 месеца с моята кума (украинка) се редуваме да помагаме на онкоболна украинка в напреднал стадий. Снощи кацнах от Лондон, а тази сутрин в 6:45 бях в Онкото в Мусагеница. Насън да ме бутнете ще ви кажа къде да се наредите за химиотерапия, къде за скенер, коя сестра е добра, коя крещи на пациентите, къде се дава кръв, кой хирург приема във вторник и четвъртък. Влизала съм в реанимацията по изключение, за да държа ръката на една уплашена жена, която знае на български само “Аз съм украинка. Не говоря български”. Мила съм я, къпала съм я. Имам телефоните на двама от професорите, пиша им, звъня им от Лондон, уточняваме химиотерапиите и лъчетерапиите. Познаваме се по физиономии с поне десетина пациента, скарала съм се с две сестри, тропала съм на вратата на директора.

Също така и в момента ми изтръпват зъбите от неудобство, че пиша всичко това, защото имам чувството, че върша нещо дълбоко нередно. Показната, фалшива филантропия е по-лоша от кражбата. Затова и никога не коментирам, че банковата ми сметка е вързана за няколко старчески домове и сиропиталища и от много години всеки месец превеждам пари. Считам, че това е само между мен и оня горе. Един ден трябва да го погледна в очите и да му кажа, че не се срамувам от нищо.

Пиша всичко това по повод възмущението на няколко възпалени интелектуалки, недоволни от факта, че съм коментирала доклада на Амнести. Донякъде ги разбирам де – след като месеци наред си плувал в розови езера с розови лебеди, сега не върви да се сблъскаш челно с фактите в доклада. Бих им задала само един въпрос: има ли установени множество случаи, в които украински военни са застрашавали живота на украински граждани, използвайки болници, училища и жилищни квартали като военни бази. Да? Айде у лево, тогава.

За разлика от вас, аз знам добре няколко факта:

1) Войната започна преди 8 години, а не на 24 февруари 2022;

2) Преди 24 февруари 2022 западните медии публикуваха остри статии за огромната корпупция в Украйна и безчинствата на наци батальоните, и аз няма как да забравя тези факти;

3) Информацията за това, че украински военни се крият зад цивилни не е нова – това го знае всеки, който следи войната в телеграм, а не в официозните медии, и то от украинска страна;

4) Преди някой да забележи остроумно, че под приложеното клипче пише, че “независими факт-чекъри са окачествили информацията като фалшива”, напомням, че самата организация Мета беше принудена да признае в съдебно дело, че “независимите факт-чекъри изразяват само мнение, а не факти”. Също така могат да идат на място и да обяснят на хората в клипа, че са руски подлоги – най-много да се лишат от 2-3 зъба;

4) И главното, което няма да се уморя да повтарям – жертвата в случая са източноукраинските цивилни граждани, които от една страна са подложени на дивашката руска агресия, а от друга – на безобразията на украинските военни. За тях страдам. На тях помагам. И ще помагам докато свърши тая шибана война.

От фейсбук, заглавието е на редакцията

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар