Инцидент? Не – престъпление!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Популярната българска поетеса Маргарита Петкова зае принципна позиция във връзката с убийството на дете в София

Incindens, entis (лат.) – “който се случва”. Непредвидена неприятна случка, произшествие. (Речник на чуждите думи в българския език, изд. Наука и изкуство, 1978, стр. 300).

По смисъла на това тълкувание смъртта на един човек (няма значение възраст, пол, занятие, етнос, социален статус и т. н.), свободно придвижващ се от едно място на друго по обществен регулиран път и умъртвен от електрически ток, без да е извършил непредпазливо или умишлено деяние за съприкосновение, не може да бъде квалифицирана като инцидент. Това е предумишлено убийство.

Този (тези), който е допуснал застрашаващ за човешкия живот прецедент, е априори престъпник. Знаейки за опасността, заложена в деянието, той (те) се съгласява с умисъла за извършителство на убийство.

Убийство – “Насилствено отнемане на човешки живот; умъртвяване.” (Български тълковен речник, Наука и изкуство, 1963, стр. 931).

Какво в т. нар. нелеп инцидент с умъртвеното момче, за което два дни медиите шумолят, а ние тук се гневим, не е ясно като квалификация на деянието?

Предумишлено убийство парекселанс.

В НК не е моя работа да търся членове, параграфи и алинеи – има ги. Съответните органи също ги има. Да действат, вместо да замитат под килима, да си прехвърлят топката и да си измиват ръцете. И не защото утре това може да е нечие тяхно дете, опазил Господ, а защото престъпленията се наказват.

Редно е да се наказват. Водим се държава, с всички инструментариуми на такава. И няма да проявявам помпозен патос как, вървейки по улиците, всъщност отиваме като стадо на заколение. Въпреки че фактите говорят точно това.

Втози смисъл оголените неправомерно и необезопасено поставени кабели, от Прокуратурата ли ще ни ги раздават, от Общината ли, или пак сами да си ги носим?

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар