Инцидент с хеликоптера на президента на Иран, издирват оцелели – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Инцидент с хеликоптера на президента на Иран, издирват оцелели

Стоп кадър/Х/ISNA

След “твърдо” приземяване иранските власти провеждат операция за хеликоптер, който според държавната иранска агенция ИРНА е превозвал президента Ебрахим Раиси и външния министър Хосейн Амирабдолахиан след среща с ръкоодството на Азербайджан.

Държавни медии казват, че инцидентът е станал в неделя близо до Джолфа в иранската провинция Източен Азербайджан. Това е в района на северозападната граница на Иран, част от която е с Азербайджан. Там Раиси се срещна в събота с колегата си Илхам Алиев.

“Животът на президента Раиси и външния миинсъп Амирабдолахян е в риск”, казва за “Ройтерс” неназовано иранско длъжностно лице, по-малко от половин час след като бе потвърдено, че тъкмо хеликоптерът с Раиси е от трите в конвоя, който е извършил аварийното кацане. “Още имаме надежда, но информацията, която идва от мястото на катастрофата, е много тревожна.”

В първия час след информацията властите избяхваха думата “катастрофа”.

На борда, според телевизия “Ал Джазира”, са били и аятолах Мохаммад Али Але-Хашем, представител на иранския върховен водач в провинцията, и управителят ѝ Малех Рахмати.

На борда на други, успешно върнали се хеликоптери, са били министърът на енергетиката Али Акбар Мехрабиан и този на транспорта Мердад Базърпаш. Агенция “Тасним” твърди, че хора, намирали се с президента в засегнатия хеликоптер, успели да съобщят за проблема с телефонно обаждане.

Вътрешният министър Ахмад Вахиди казва, че е осъществен контакт с хеликоптера, но може да отнеме време аварийните служби да се доберат до него поради метеорологичните условия (включително мъгла). Агенция ИСНА разпространи кратък видеоклип от мястото.

Раиси е президент от 2017 г., след като през 2021 г. бе преизбран за втори мандат с 62% от гласовете при ниска избирателна активност (под 50%) с над 14% невалидни бюлетини. По негово време, преди година и половина, страната се сблъска с едно от най-големите изпитания от началото на режима на аятоласите в края на 70-те години на миналия век, след смъртта на 22-годишната Махса Амини, задържана от полицията, през септември 2022 г., пише “Дневник”.

 

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар