ИПБ съветва първо да оправим пътищата, а след това да ловим пияните шофьори

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

1,8% на година са общо всички произшествия, които са свързани с употреба на алкохол или наркотици.

Това заяви Диана Русинова от Института за пътна безопасност пред Bulgaria ON AIR.

По нейни думи това е нищожен процент, поради което предложението на политиците употребата на наркотици на шофьори да се установява чрез тест на слюнката, а след това и с кръвна проба, било обяснимо – чисто популистична мярка.

Изпратихме доста кървава година, посочи Русинова, допълвайки, че жертвите по пътищата у нас през 2019 г. са над 620.

Тя подчерта, че политическата класа трябва да излезе с някакъв отговор и да кажат, че предприемат някакви мерки. Ние от 20 години правим едно и също – глоби, борба срещу пияните шофьори, а всъщност това са мерки, които очевидно не дават резултат, заяви Русинова.

Тя призова политиците да оставят на експертите да си вършат работата, а не да предлагат мерки, които ще останат само на думи и няма да дадат резултат.

Според нея освен да се залавят шофьорите, седнали зад волана след употреба на алкохол, трябва да има превенции. В цялата система обаче имало криза.

Русинова съобщи и че от Института за пътна безопасност са призовали тази година да бъде годината на пътната маркировка. “Нека това, което зависи от нас, да го променим. Така нещата ще си дойдат на мястото”, убедена е тя.

Според нея най-напред трябва да се промени средата, а след това ще дойдат и очакваните резултати.

Като пример тя посочи Гърция, където след въвеждането на тол системата през 2011 г. са били отделени средства за инженерни реконструкции. По този начин жертвите по пътищата са намалели с 45%. Сега стигнаха до това да прилагат драконовски мерки срещу пияните и дрогираните, но първо са изградили средата, подчерта Русинова.

Начинът на мислене да не се качваш след употреба на опиати може да се промени най-напред чрез промяна на средата, посочи тя и допълни, че това няма как да стане, когато самата среда толерира карането в някакъв вид нетрезво състояние.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар