Ирак обяви края на халифата “Ислямска държава” – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Иракската армия обяви края на халифата на терористичната организация “Ислямска държава”, предадоха Ройтерс и ТАСС.

“Тази измислена държава падна”, каза пред иракската държавна телевизия говорителят на командването на иракските сили бригаден генерал Яхия Расул, който провежда офанзивата за отвоюването на Мосул от джихадистите.

По-рано днес иракските правителствени сили установиха контрол над историческата джамия Ан Нури в най-големия град в северната част на страната, откъдето именно преди три години групировката “Ислямска държава” провъзгласи своя “халифат”.

Освобождаването на джамията Ан Нури е символично важна победа за иракските войски, които се бият от повече от осем месеца за отвоюване на Мосул. Градът бе обявен за столицата на ИД в Ирак. Черното знаме на ислямистите се развяваше над джамията от юни 2014 г.

Преди седмица обаче джихадистите взривиха показно джамията, което мнозина анализатори възприеха като знак за признаване на поражението им. След тази експлозия прочутото наклонено минаре на ислямския храм бе разрушено, но части от самата джамия, в това число и кубето, оцеляха.

Цитираният говорител на иракските въоръжени сили каза, че в Мосул не е останал район под контрола на джихадистите, предаде ТАСС.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар